Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mikor jön a Firefox 3.5?

Kütyük

Mikor jön a Firefox 3.5?

A Mozilla nyilatkozott a böngészőjét érintő következő, nagyobb frissítés megjelenési idejéről.

Shiretoko kódnéven fut a Firefox idei év elejére tervezett változata. A nyíltforrású browser azonban nem tudott időre elkészülni: 2009-ben csak biztonsági frissítéseket kaptunk a szoftverből. Az alkalmazás fejlesztéséért felelős alapítvány közlése értelmében még egy utolsó bétaváltozat fog megjelenni, és csak azt követően debütálhat a 3.5-ösnek átminősített új Firefox.

„Jelenleg nincsenek terveink egy ötödik bétát illetően, a negyedik bétaváltozatot követően már a release candidate állapotot célozzuk meg.” – nyilatkozta nemrég Mike Beltzner, a Firefox igazgatója – „Természetesen továbbra is kitartunk korábbi kijelentésünk mellett, miszerint akkor adjuk ki a kezeink közül a szoftvert, amikor az teljesen elkészül.” Ennél valamivel pontosabban fogalmazott Chris Blizzard, a Mozilla egyik vezető fejlesztője. Egy twitter bejegyzésben a múlt hét pénteken azt közölte a nyilvánossággal, hogy a két további, megjelenés előtti változatot követi majd a végleges, ami viszont még legalább 2-3 hónapnyi távolságban van.

A hosszas várakozásnak természetesen meg lesz a gyümölcse. A kiterjesztett fejlesztési idő ugyanis lehetővé teszi, hogy egy kisebb, csak apróbb változtatásokat hozó verzióváltás helyett komolyabbat ugorhasson előre a browser. Olyan funkciók jelennek így meg benne, mint a video tagek használata és audio/videolejátszók beépített támogatása – integrált médialejátszó képességei révén elkerülhető a Flash és más multimédiás alkalmazások telepítése. Továbbfejlesztésre kerül az adatok feletti felhasználói ellenőrzés módja, valamint a webes layout kezelése és a renderelő platform is átdolgozáson esik át.

Sőt, a manapság olyan népszerű webböngésző sebesség téma tekintetében is érezhető javulást fog majd mutatni az amúgy sem lomha szoftver: a Firefox 3.5 gyorsabban fogja futtatni a webes JavaScript programokat. És ha már JavaScript: az új kiadás natívan támogatja a szerverek és böngészők közötti adattovábbítást szolgáló JSON (JavaScript Object Notation) technológiát.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés