Connect with us

Hirdetés

technokrata

Moonlight – Windows Media Linuxon

Kütyük

Moonlight – Windows Media Linuxon

Hozzáférés a Microsoft Silverlight tartalmakhoz.

A Novell által szponzorált nyílt forráskódú kezdeményezés, a Mono Project újabb fejlesztési állomásához érkezett: bejelentették a Moonlight 1.0 változatát. A Moonlight az első, és eddig egyetlen olyan nyílt forráskódú projekt, amely a Linux-felhasználók számára hozzáférést biztosít a Microsoft Silverlight tartalomhoz, illetve biztosítja a Windows Media tartalmak használatához szükséges platformot. A nyílt forráskódú médialejátszó létrehozásán dolgozó, szintén Novell által támogatott Banshee projekttel együtt a Moonlight is része a Linuxon futó teljes multimédia megoldásnak.

A Moonlight már több tízezer Linux-felhasználónál bizonyított. Előzetes kiadása 2009. január 19-én jelent meg, azért, hogy a Linux-felhasználók is végignézhessék a Barack Obama beiktatását sugárzó Silverlight közvetítést. Akkor több mint 20 000 Linux-felhasználó töltötte le a Moonlight alkalmazást.

A Moonlight 1.0 verziójának fejlesztéséhez hozzájárult a Microsoft és Novell által még 2007 novemberében kötött, a Windows és Linux rendszerek együttműködését célzó technológiai együttműködése is. A Microsoft által kínált, médiakodekekből álló Microsoft Media Pack támogatja a Windows Media Video (.wmv), a Windows Media Audio (.wma) és az MP3 fájlokat, így optimalizált és jogtiszta dekódert biztosít minden Moonlight platformot használó Linux-felhasználónak. A Microsoft lehetővé teszi, hogy a Novell hozzáférjen a Silverlight tesztcsomagokhoz, a Moonlight platformon keresztül pedig ingyenes elérést biztosít a Microsoft Media Pack kodekcsomaghoz.

Mono projekt
A Mono Project a Novell által támogatott nyílt forrású kezdeményezések egyike, amelynek célja a Microsoft .NET keretrendszer UNIX verziójának megalkotása.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés