Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szeretné tudni, hogy szolgáltatója korlátozza?

Kütyük

Szeretné tudni, hogy szolgáltatója korlátozza?

Készítsünk listát, melyik Internet-szolgáltató tartja rövid pórázon előfizetőit!

Többször foglalkoztunk már az ISP-k előfizetőiket érintő korlátozásának gyakorlatáról. Többnyire az internetezők számítógépei generálta P2P adatforgalmat „menedzselik” a cégek, hogy a hálózati infrastruktúra fejlesztése helyett (amely igen komoly beruházásokat igényelne) olcsóbban megússzák hálózataik tehermentesítését. Ezt persze megérzik az előfizetők is – lassabbá válnak a bittorrent le- és feltöltések, de más peer to peer alkalmazásokra is kihatással van az Észak-Amerikában lassan bevettnek mondható eljárás.

Érdekes, de érthető módon az Internet-szolgáltatók nem verik nagydobra ezen tevékenységüket. Legtöbbjük szépen csendben kezdi formázni az adatforgalmat, és az ezen tevékenységet ismertető leírást elrejti az előfizetői szerződés apróbetűs részei között. Ezért sokan nem is tudják, hogy korlátozzák őket (illetve Internet-hozzáférésüket). Ahelyett azonban, hogy hosszas keresgélésbe kellene fogni, akad egy jóval egyszerűbb lehetőség is annak kiderítésére, vajon érintettek vagyunk-e.

Szerdán jelentette be a Google legújabb tervét, mely szerint az internetezők kezébe ad egy olyan eszközt, amellyel kideríthetik, ISP-jük alkalmaz-e korlátozásokat. A világ legnagyobb, legnépszerűbb és egyben hatalmas adatforgalmat generáló videomegosztó szolgáltatásának, a Youtube-nak tulajdonosaként nem is meglepő, hogy az amerikai vállalat az Internet semlegessége mellett áll ki. Vint Cerf, az Internet atyja, aki jelenleg a Google-nál (is) dolgozik, közölte nemrég, hogy az Egyesült Államokban található tizenkét helyen összesen 36 szervert állítanak munkába, ami lehetővé teszi tudományos kutatással foglalkozók számára, hogy megfigyeljék és elemezzék az európai és USA-beli adatforgalmat. Ennek segítségével nyilvánvalóvá válhat a kíváncsi internetező számára, hogy nem az általa futtatott alkalmazás, az agyontelepített PC vagy más ok miatt tűnik lassúnak az Internet-hozzáférés, hanem az Internet-szolgáltatójának beavatkozása miatt.

Lássuk a magyar eredményeket is!
Measurement Lab (M-Lab) névre keresztelték a kezdeményezést, melynek website-ján nem csak az érdeklődő internetezőket, hanem a kutatókat is szívesen várják. Amennyiben valaki „csak” arra kíváncsi, korlátozzák-e Internet-csatlakozását, több tesztből is válogathat. A cikkíró által hét percen keresztül futtatott, bittorrent és TCP kapcsolatot vizsgáló teszt szerint a UPC (legalábbis a főváros negyedik kerületében) nem korlátozza az adatforgalmat.

teszteredmény 2009.01.30. 11:40-kor

Ön mást mért? Másik szolgáltatónál fizet elő? Szóljon hozzá a cikkhez, és ossza meg a többi olvasóval is tapasztalatait!



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés