Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: sötét fellegek jönnek

Kütyük

Nokia: sötét fellegek jönnek

A legnagyobb mobilgyártó friss előrejelzései.

A Nokia bejelentette, hogy a globális gazdasági válság miatt az idei esztendő negyedik negyedévében a korábban vártnál előreláthatólag kevesebb mobiltelefon talál majd gazdára. A piacvezető finn gyártó előrejelzései szerint 2008 negyedik negyedévében világszerte mintegy 330 millió mobil készüléket tudnak majd eladni a gyártók, ami csak minimális mértékben nagyobb mennyiség, mint a harmadik negyedévben forgalomba hozott 310 millió telefon.

A vártnál gyengébb utolsó három hónap természetesen az év egészére is negatív hatást gyakorol: míg korábban még 1,26 milliárd eladott mobiltelefonnal számolt a Nokia, addig most már csak 1,24 milliárd készülékről beszél. Emlékezetes, hogy 2007-ben 1,14 milliárd mobilt adtak el globálisan. A vállalat egyébként megerősíti azon korábbi prognózisokat, melyek szerint 2009-ben várhatóan kevesebb mobil talál majd gazdára, mint 2008-ban. A mobiltelefonok történelmében hasonló helyzet (visszaesés) eddig csak 2001-ben alakult ki. A Nokia egyébként úgy gondolja, hogy a negyedik negyedévben körülbelül ugyanakkora, vagy esetleg valamivel nagyobb piacrészt szerez majd magának, mint a megelőző negyedévben.

2008 harmadik negyedévében 117,8 millió darab Nokia mobiltelefont adtak el globálisan, ami éves szinten ugyan 5 százalékos növekedést jelent, az ezt megelőző negyedévhez képest viszont 3 százalékos visszaesést. Ezzel a 117,8 milliós eladási darabszámmal a Nokia jelenleg a mobiltelefon piac mintegy 38 százalékát tudhatja magáénak. A Nokia 2007 harmadik negyedévében 39 százalékos, 2008 második negyedévében pedig 40 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Tovább csökkent az eladott készülékek átlagára, mely a negyedév során 74 euróról 72 euróra esett vissza. Emlékezetes, hogy ez az összeg egy évvel ezelőtt még 82 euró volt. A harmadik negyedévben egyébként 15,5 millió Nokia smartphone talált gazdára világszerte (3 százalékos visszaesés), melyek közül 9 millió darab az N-sorozat, 3 millió pedig az E-sorozat tagja volt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés