Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Ultraolcsó PC

Annak, akiknek még a netbookok is drágák…

Az olyan fejlődő régiókban, mint Afrika, Ázsia, Kelet-Európa, hatalmas igény van az internetezésre alkalmas eszközök iránt. Azokon a helyeken is van piac azonban, ahol a szélessávú hálózati lefedettség jó, de még a netbookok is túl sokba kerülnek. A Qualcomm a hét közepén jelentette be új számítógépét, amellyel jobban ki lehet aknázni a nagysebességű wireless Internet-hozzáférés lehetőségét; ugyanakkor kifizethető közelségben van az anyagilag gyengén álló felhasználók számára is.

Kayak – ezt a nevet kapta a Qualcomm fejlesztése, amit tulajdonképpen egy PC alternatívájának szánnak. Azért kínálhatja alacsony áron a vállalat, mert a masina teljes mértékben internetes szoftverekre alapul, így nem igényel erős hardvert. Például böngészőnek Opera browsert használ, amin keresztül eléri a Web 2.0-s alkalmazásokat. Képes televízióhoz vagy monitorhoz kapcsolódni, lehet hozzá egeret és billentyűzetet csatlakoztatni. Felvértezték zenelejátszó és játékkonzolos funkciókkal is; mindemellett gyakorlatilag nem is alapoz arra, hogy vezetékes csatlakozással jusson fel valaki a Világhálóra.

Internet dobozolva

Bemutatkozásakor a Qualcomm azt is nyilvánosság elé tárta, hogy nincsen kőbe vésve a masina kialakítása: a referenciadesigntól eltérhetnek a gyártók. Az alapmodell mindenesetre a vállalat saját Mobil Station Modem (MSM) chipkészletének hétezres sorozatát tartalmazza, amely egyszerre biztosítja a szükséges számítási teljesítményt és a csatlakozást (amely akár 3G alapokon is történhet).

Az első példányok a tajvani Inventec gyártósoráról fognak „legördülni”, és a délkelet-ázsiai piacokra kerülnek. A „próbakör”, melynek során a koncepció életképességét vizsgálják, 2009 első negyedében fog zajlani CDMA2000 és WCDMA (UMTS) hálózatokon.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés