Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen még nem volt Magyarországon

Kütyük

Ilyen még nem volt Magyarországon

LBS, vagyis helyfüggő mobil szolgáltatás – hazánkban most először.

Manapság mobiltelefonunk egyre jelentősebb szerepet kap életünkben, mivel az elérhető szolgáltatások köre napról napra növekszik a technikai fejlődésnek köszönhetően. Ugyanakkor vannak olyan szolgáltatási területek, melyekre mind a felhasználók, mind pedig a piaci résztvevők szempontjából is lenne igény, de azok a különböző külső tényezők miatt még nem elérhetőek.

Jó példa erre kis hazánkban a helyfüggő (LBS) szolgáltatások köre, melyek bevezetését elsősorban a jogi szabályozás hiánya hátráltatja. Az ilyen szolgáltatások esetén ugyanis nagyon fontos az adatvédelmi, és személyiségi jog követelményeinek pontos és tudatos betartása. Nemzetközi szinten – Nyugat Európa és Ázsia fejlett mobil piacain -, több helymeghatározáson alapuló szolgáltatás létezik már, melyek jó kiinduló pontot mutathatnak a hazai piacnak is. Ezek többségükben az LBS (Location Based Services) technológiát használják, bár vannak úgynevezett alternatív, Wi-Fi, GPS és Bluetooth alapú helymeghatározó szolgáltatások is.

A Studio 10 Kft. a T-Mobile csapatával karöltve az LBS technológiát hívta segítségül, mely a mobilhálózatok cellainformációi alapján határozza meg az egyes ügyfelek helyzetét, hogy útjára indítsa Magyarországon az első helyfüggő szolgáltatását.

˝Célunk az volt, hogy a felhasználók minél nagyobb tömegét megismertethessük az új technológia előnyeivel, és kényelmi lehetőségeivel, ezért első körben olyan szolgáltatással indultunk, mely már ismerős lehet a felhasználók számára. Sok társkereső szolgáltatás ígéri már régóta, hogy terület alapján lehet keresni a szolgáltatáson belül. Ezt idáig a szolgáltatók jórészt a regisztrációkor felvett adatok alapján tudták biztosítani. Az általunk kínált megoldás ennél tovább haladt. Nálunk bárki ingyenesen – akár regisztráció nélkül is – válogathat a számára megfelelő távolságon belül elérhető partnerek között mobiltelefonja segítségével. Ehhez nem kell mást tennie, mint a keresésnél aktiválni a ˝lakhely szerint˝ opciót. Egyelőre csak a T-Mobile előfizetők számára nyílik lehetőség a helyfüggő szolgáltatás (LBS) igénybevételére, de természetesen gondoltunk a többi operátor előfizetőire is. Ők LBS nélkül is használhatják ezt a kifinomult keresést mindaddig, míg számukra is elérhetővé válik ez az igen praktikus kényelmi funkció. Ennek érdekében már folynak tárgyalások a másik két szolgáltatóval is˝ – mondja Batiz Zoltán, a Studio 10 fejlesztője.

˝Természetesen itt nem állunk meg, készülőben van több olyan szolgáltatásunk, melyek már teljes mértékben az LBS technológiára épülnek. Ezek közül az első, decemberben debütál. Reméljük ugyanúgy elnyerik majd ügyfeleink tetszését, mint a most bemutatott MMS Love (http://mmslove.wapozz.hu) közösségi szolgáltatás˝ – tette hozzá Batiz.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés