Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatátvitel – rádióhullámok helyett fénnyel!

Kütyük

Adatátvitel – rádióhullámok helyett fénnyel!

A kutatók a már elterjedt rádiós WLAN-technika mellett a fénnyel működő vezetéknélküli adatátvitelt is lehetővé akarják tenni.

Elsőként a Siemens kutatóinak sikerült 100 Mbit/s-ig terjedő sebességtartományban látható fénnyel adatokat átvinni. A kutatók a már elterjedt rádiós WLAN-technika mellett a fénnyel működő vezetéknélküli adatátvitelt is lehetővé akarják tenni. Ennek hátterében a sávszélesség és a gigabites otthoni hálózatok rugalmassága iránt állandóan növekvő igény áll, melyek az internet-szolgáltatások igénybevételéhez szükségesek. A szabad térben való adatátvitel a Siemens Corporate Technology (központi K+F) részlege kutatóinak nagy teljesítményű fehér fényű fénykibocsátó diódákkal (LED) sikerült, egyelőre 1 méter távolságra.

A mai otthoni hálózatok szűk keresztmetszetté válhatnak, ha nagysebességű optikai hálózatok „táplálják“ azokat, amelyek fel- és letöltési sebessége is meghaladhatja a 100 Mbit/s értéket. Ilyen adatsebességek adódhatnak pl. a nagyfelbontású TV-adásokból vagy telemedikai alkalmazásokból. A vezetéknélküli otthoni hálózatok számára egyre nagyobb problémát jelent, hogy például a három független WLAN-frekvenciasávot sok épületben többszörösen is használják a felhasználók, így adatcsomagjaik között ütközések keletkeznek. Erre a problémára a látható fény (frekvencia)engedélymentes és eddig nem használt alternatív médiumként kínálkozik.

A szabad térben az adatátvitel fehérfény-LED-ekkel valósulhat meg, amelyek kitűnnek hosszú élettartamukkal, robusztus mechanikai felépítésükkel, alacsony üzemi feszültségükkel és a normál izzólámpákénál nagyobb energia-hatékonyságukkal. Az adatok átvitele egyszerűen a LED által kibocsátott fény variálásával (modulációjával) történik. A vevőoldalon egy fényérzékelő alakítja vissza a fényjeleket elektromos impulzusokká. Ennek a témának szentel figyelmet 2008 januárja óta az Omega elnevezésű európai kutatási projekt, amelyet egy 20 európai ipari és tudományos partnerből – köztük a Siemensből– álló konzorcium működtet. A kutatók most főleg a fehér LED-es adatátviteli sebesség növelésére koncentrálnak. 2007 végén többek közt a szabványosítási tevékenység is megindult e téren, mégpedig az IEEE 802.15 (Institute of Electrical and Electronics Engineers) keretében, amit a Samsung kezdeményezett. A tervek szerint 2010 végére el is fogadhatnak egy szabványt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés