Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia N78 – új szelek fújnak!

Kütyük

Teszt: Nokia N78 – új szelek fújnak!

Jó ideje nem érkezett hozzánk új Nokia tesztkészülék, ma délután viszont egy igen csak friss és ropogós finn újdonság kopogtatott be a szerkesztőség ajtaján: van szerencsém bemutatni Olvasóinknak a vadonatúj operációs rendszerrel felvértezett Nokia N78-at.

Ezen cikkben előzetesen mutatom be az új készüléket, és megosztom azon tapasztalataimat, melyet egy rövid használat után sikerült szereznem. Az elkövetkezendő napokban érkezik majd egy N78 vs. N82 összehasonlítás, no és persze a nagy N78 teszt is. Addig is…

…csomagoljuk ki magát a készüléket, melynek doboza mellett szinte eltörpül az ugyancsak friss Nokia 3120 classic doboza:

A 2008-as Mobil Világ Kongresszuson leleplezett Nokia N78 egy 102 gramm tömegű, illetve 113x49x15,1 milliméter méretű – tehát az N82-es nagytesónál némileg karcsúbb -, candybar kialakítású okostelefon újdonság, melyen a vadonatúj S60 3rd Edition Feature Pack 2 operációs rendszer (Symbian 9.3) teljesít szolgálatot. A számítási feladatok végrehajtása ezúttal egy 369 MHz-es frekvenciájú ARM11 processzora van bízva.

Újdonság, hogy a billentyűzet felső részén lévő navigomb nem egy egyszerű ötállású kezelőszerv: amennyiben ujjunkat körbe-körbe mozgatjuk a peremén, a készség úgynevezett ˝navi kerék˝-ként funkcionál. Emlékezetes, hogy a korai N82 prototípusok is tudták ezt, ám végül a funkció kikerült ebből a modellből, bár lehet, hogy egy jövőbeli firmware frissítés majd újra engedélyezni fogja. Zárójelben megjegyzem, hogy néhány perc használat után nem igazán tudtam beleszeretni a navi kerékbe, de talán majd idővel fellángol a szerelem…

Ha a készülék alapállapotban van, a navi tárcsa belső pereme lassan világítani kezd, és a fény váltakozva világít, mintha ˝lélegezne˝ a készülék. Ez a ˝lélegzés˝ gyorsabb lesz nem fogadott hívások észlelésekor, illetve üzenetek fogadásakor.

Ugyancsak újdonság, hogy a készülékbe nem csak sztereó FM rádió került, hanem egy FM transzmitter (88,1-107,9 MHz) is, így a telefonon tárolt zenék néhány gombnyomással megszólaltathatóak az otthoni hi-fin, vagy az autórádión.

A microUSB csatlakozós és Flash Lite 3.0 kompatibilis N78 gyakorlatilag az összes elterjedt wireless adatátviteli szabványt támogatja, így például a GPRS-t, az EDGE-et, az UMTS-t, a HSDPA-t (maximum 3,6 Mbit/s), a Wi-Fi-t (802.11b/g), illetve a Bluetooth 2.0-át (A2DP). A digitális muzsikák egyrészt a 70 MB-os belső memóriában, másrészt pedig a bővítőslotba helyezett microSD memóriakártyákon (maximum 8 GB) tárolhatók el.

A sztereó hangszórós (az N82-től eltérően oldalanként egy-egy hangszóró van) Nokia N78 hátfalba szerelt, Carl Zeiss optikás digitális fényképezőgépével 3,2 megapixeles (2.048×1.536 képpont) felbontásban fotózhatunk, illetve 640×480 pixeles videókat készíthetünk, 15 fps mellett és még geotagging funkciót is kapunk. A 2,4 colos TFT LCD QVGA felbontású és 16 millió színárnyalatú. A 3,5 milliméteres szabványos audio csatlakozóval és GPS támogatással (Nokia Maps 1.2), valamint 1.200 mAh kapacitású akkumulátorral (BL-6F) rendelkező Nokia N78 adók és kedvezmények nélküli hiavatlos listaára 350 euró (88 ezer forint). Az alapcsomagban többek közt egy 2 GB-os memóriakártya is találtható.

Az N78-ból három változat készül: fekete, fehér és kék. Magyarul mindenki megtalálja majd a számára legszimpatikusabb változatot, az persze már más kérdés, hogy hazánkban pontosan mely színvariánsokat forgalmazza majd a Nokia. Mint ismeretes, a Nokia N82 újabb, fekete változatát Magyarországon hivatalosan nem forgalmazza a finn vállalat, ami persze csak a szürkeimportnak kedvez.

Első blikkre a konklúzióm: az N78 nagyon ígéretes kis telefonnak tűnik, azonban az N82-esemet azért nem cserélném le egy N78-ra, ami persze nem is csoda, hiszen az N82-nél kompaktabb kialakítású N78 eggyel alacsonyabb kategóriában versenyez. Kíváncsian várom egyébként a telefon árazását, hiszen jelenleg már 90 ezer forint alatt is beszerezhető egy N82-es, és hát az N78-nak nagyon is illene ezen ár alá ígérnie. Mondjuk egy 70 ezer forintos árcédulával az N78 nem sok esélyt hagyna a riválisainak…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés