Connect with us

Hirdetés

technokrata

Spórolhatunk az Interneten

Kütyük

Spórolhatunk az Interneten

Dollárok milliárdjai maradnak az internetezők zsebében, pusztán azért, mert élnek lehetőségeikkel.

A Marylandi Egyetem Robert H. Smith Üzleti Iskolájának két statisztikusa egy független kutatás során úgy találta, hogy 2003-ban, pusztán abból kifolyólag, hogy az Ebay-en zajló aukciók révén mennyi termék cserélt gazdát, nagyjából 7 milliárd dollárt spóroltak az internetezők. Ugyanezt az elemzést kiterjesztve 2004-re már 8,4 milliárd dollárt kaptak, mondta Wolfgang Jank, a tanulmány egyik szerzője. Az összes rá következő évet megvizsgálták, és végül azt kapták eredményül, hogy a tavalyi év során durván 19 milliárd dollárnyi összeg maradt a vásárlók zsebében, az aukciós lehetőségek kihasználása révén. Ezt a pénzt természetesen azért van, aki hiányolja: a kereskedők bevételeit csappantotta meg a „csináld magad” mozgalom elterjedése.

Fogyasztói többlet – ez a neve annak a fogalomnak, ami alatt a közgazdászok a legmagasabb vásárlási ár és a végső ár között jelentkező különbséget értik. A fogyasztói többlet általában igen nehezen mérhető jelenség, nyilatkozott Galit Shmueli, a tanulmány másik készítője. Shmueli rávilágított: a probléma gyökere abban rejlik, hogy nehéz megbizonyosodni arról: az ajánlattevő mennyit fizetett volna ki maximum egy adott tárgyért. Ennek ellenére az Ebay-es tranzakciók adatainak böngészése rávilágított arra, hogy a vásárlók többnyire jól járnak, mivel a bolti ár alatt kapják meg a kívánt árut. Ez az eladók számára kétélű fegyver: egyrészt kevesebb költséggel (és gyorsabban) értékesítő egy termék, ugyanakkor gyakran nincsen maximalizálva a rajta elérhető profit.

A fenti megállapításokhoz természetesen nem volt szükség az összes, több milliárd tételre rúgó tranzakció átböngészésére. Tanulmányuk elkészítéséhez éves szinten 4500 amerikai és európai aukciót vizsgáltak meg a kutatók, és ezek után határozták meg a fent említett, több milliárd dolláros megtakarítási összegeket. Ezek egyébként 25-30 százalékos spórolást jelentenek, a teljes forgalomhoz viszonyítva.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés