Connect with us

technokrata

Az elmúlt 10 év technológiai forradalma

Kütyük

Az elmúlt 10 év technológiai forradalma

A digitális eszközök mindennapjaink részévé váltak, érzelmileg is kötődünk hozzájuk.

A 21. század elején tíz év alatt új egyenlőtlenségek osztják meg a társadalmakat és az embereket, a világ országai közül számosan átbillentek az információs társadalomba. Ez az újfajta társadalom fejlesztési paradigmává vált. Lezajlott egy technológiai forradalom, a digitális eszközök mindennapjaink részévé váltak, immár nem csak eszközök, hanem emocionálisan is kötődünk hozzájuk. Megváltozott a médiafogyasztás, megváltoztak a kulturális objektumok átvételi csatornái; az interakció és az interkonnektivitás új magaslatokat ér el. Átrajzolódik a gazdaság, a kormányzás, a tartalomipar, megváltozik a fogyasztó és előállító viszonya. Pillanatok alatt alapvető létkérdéssé válik a fenntartható fejlődés kivitelezése. Az informatika, az internet és a számítógép az élet minden területére betört, mi több, hétköznapivá vált. Mindez (bár a folyamatok jóval előbb, 10-20-30 éve kezdődtek) tíz év alatt.

A World Progress Reportok idei darabja nyolc nagyobb fejezetből áll: az első két fejezet bevezető lépésként az információs társadalom két legjellemzőbb technológiájának világába és alapvető elterjedési adataiba vezet be. Túllépve a technikai környezet felvázolásán máris a mélyebb diskurzusokra koncentrálunk, és a legforróbb témákba vetjük bele magunkat, az oktatás és az e-kormányzás világába. A megosztottságok témakörében elmélyedve egyfelől a globális versengést, a kutatás-fejlesztést vizsgáljuk meg, utána pedig az e-Inclusion feloldhatatlan dilemmáiba futunk bele. A kötet utolsó előtti fejezete az információs társadalom rangsoraival, indexeivel foglalkozik, végül, de nem utolsó sorban egy alapvető fontosságú téma, a jog kerül szóba könnyedebb formában és stílusban.

Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ a tíz éves születésnapi ünneplése keretében elkészítette az információs társadalom nemzetközi jelentésének tíz éves, összefoglaló jellegű kötetét is. A jelentés teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin