Connect with us

technokrata

Szabadidőnkben is elveszthetjük a munkánkat

Kütyük

Szabadidőnkben is elveszthetjük a munkánkat

Figyelnek…

A tekintélyes The New York Times nemrég foglalkozott az alkalmazottak után vizsgálódó vállalatokkal egy cikk erejéig. Ebben az amerikai újságíró azt fejtegette, hogy ha Henry Fordot fel lehetne támasztani, igencsak meglepődne, mennyi minden változott, de az Internetben rejlő lehetőségeket szinte biztosan hamar felfedezné. Például azt, hogy általa milyen könnyen figyelemmel követhető a munkások magánélete (is). Napjainkban létezik erre egy külön részleg a Ford Motornál: ez az úgynevezett „Társadalmi Osztály”, melynek az a feladata, hogy a legmagasabb beosztásban levők kivételével minden vezetőt „figyelemmel tartson”. Meg kell tudniuk mindent az alkalmazottakról: vallási, költekezési, megtakarítási szokásaikat, hozzáállásukat például az alkoholfogyasztáshoz, de azt is, hogy miként szórakoznak.

Ehhez nincsen szükség magánnyomozókra, akik felforgatnák titokban a menedzserek lakásait, házait – pusztán az Internet révén rengeteg olyan adatra tehetnek szert, amivel képet alkothatnak a Fordnál dolgozókról. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha valamelyikük durván átlépi a ki nem mondott, le nem írt határokat, akkor akár el is vesztheti a munkáját – szabadidős tevékenysége(i) miatt. Egy meggondolatlan hencegés egy görbe éjszakáról, és máris nem kívánatos vezető lehet az autógyártó csúcsvezetői szemében.

Az USA legtöbb államában kevés védelmet kapnak az alkalmazottak az online tevékenységük miatti vállalati szigorral szemben, állítja George Lenard, a St. Louis-ban működő Harris Dowell Fisher & Harris ügyvédi iroda egyik ügyvédje. Az amerikai dolgozók közül azok vannak inkább biztonságban az ilyen jellegű felmérésektől, akik kollektív megállapodásokban rögzítették jogaikat, vagy olyan speciális védelmet élveznek munkakörükből kifolyólag, mint az állami szektor alkalmazottai. Ezeket az embereket csak ritkán éri hátrányos megkülönböztetés vagy elbocsátás egy „nem megfelelő” online megnyilvánulásért. Ugyanakkor a többiek a munkáltató kényére, kedvére vannak utalva e tekintetben.

A felelős pozícióban dolgozók ezáltal egy újabb momentumát élik meg a szabadidejük és a munkájuk összeolvadásának. A szélessávú (vezetéknélküli) hálózatok és a hordozható számítógépek / mobiltelefonok elterjedésével amúgy is egyre szűkül az irodától való tényleges távollét ideje; de már nem elég bekapcsolva tartani a telefont, perceken belül reagálni egy e-mailre, az sem mindegy, hogy mit teszünk akkor, amikor úgy hisszük: senki nem lát a cégtől. Vagy ha legalább olyasmit teszünk, amire hétfőn az irodában nem lennénk büszkék, akkor azt ne osszuk meg nyilvánosan másokkal – a közösségi oldalakon közzétett fényképek, a fórumokon elejtett megjegyzések, esetleg részletes beszámolók elsőre ugyan jópofának tűnhetnek, de később már nem nevetünk rajtuk, ha emiatt elbocsátanak.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin