Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tízszer nagyobb sebesség USB-n keresztül

Kütyük

Tízszer nagyobb sebesség USB-n keresztül

Akár rézkábelen keresztül is jöhet az adat.

Számos cég közreműködésével- köztük olyan nagyokéval is, mint amilyen az Intel – megkezdte működését az a csoport (USB Implementers Forum – USB-IF), amely az USB 3.0-s szabványának népszerűsítésében érdekelt. Az új standard pontosan tízszer nagyobb (elméleti) adatátviteli tempót kínál az eggyel korábbi generációhoz képest. Míg a 2.0 480 Mb/s-os tempóra volt hitelesítve, addig az új változat akár 4,8 Gb/s-os sebességet is el tud érni. Természetesen visszafelé kompatibilis a 2.0-s és az 1.1-es szabványokkal, illetve az ezeket alkalmazó eszközökkel, vagyis meglévő, ezt a csatolófelületet használó pendrive-jaink, PDA/mobiltelefon/fényképezőgép adatkábel-csatlakozóink stb. használhatóak maradnak akkor is, ha egy 3.0-s hubba bedugva akarjuk működtetni őket.

Az Intel állítása szerint nem csak sebesség tekintetében mutat kedvező értékeket az USB 3.0 – a szabványt úgy optimalizálták, hogy a rá alapuló eszközök energiafogyasztása is a lehető legalacsonyabb legyen. Emellett továbbfejlesztették a protokoll-hatékonyságot, valamint szintén újdonság, hogy réz- és optikai kábeleket egyaránt felhasználhatnak a készülékgyártók a 3.0-s standardot támogató elektronikai berendezésekhez – ez a fentieknél is nagyobb sebesség ígéretét hordozza a jövőre nézve.

Létezik az USB-nek vezetékmentes (wireless) változata is, ez a WUSB. Jelenleg maximálisan 480 Mb/s-os tempó mellett használható a drótok nélkül üzemelő standard, mely az 1.0-s verziószámot viseli. Az Intel azonban már dolgozik azon, hogy a WUSB is továbbfejlődhessen: az 1.1-es változat elméleti határértéke 1 Gb/s-nál lesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés