Connect with us

Hirdetés

technokrata

Afrikát is megfertőzik

Kütyük

Afrikát is megfertőzik

Az internet növekedése kétszámjegyű, de a penetráció még mindig alacsony a kontinensen. Megoldás csakis a mobil-internet lehet.

Afrikában az internet-hozzáférés és -szolgáltatás gyorsan növekszik, ám számos akadály még az útban áll – jelentette a Frost and Sullivan kutatócég. A növekedési arány a fekete kontinensen dupla számjeggyel mérhető, de ez csak egy szűk bázisra értendő; az internet felhasználók száma továbbra is korlátozott. Mindazonáltal, az internet-szolgáltatások alacsony penetrációja hatalmas piaci potenciált jelez.

Amellett, hogy az internet-szolgáltatók, valamint a kormányok új stratégiákon dolgoznak, figyelembe kell venniük a politikai rendszerből adódó szigorú engedélyeztetési szabályokat, a szegényes távközlési infrastruktúrákat, és a szolgáltatások gyenge elérhetőségét. Jóllehet, mind a magán kézben lévő távközlési cégek, mind a kormányzatok jelentős infrastrukturális befektetéseket eszközölnek annak érdekében, hogy kihasználhassák az afrikai internet-piacban rejlő potenciákat.

A Frost & Sullivan szakembere, Spiwe Chireka elmondta: „Az internet szolgáltatás piaca növekszik Afrikában. A legtöbb kormány nekikezdett az infokommunikációs technológiákat fejlesztő stratégiák kidolgozásának annak érdekében, hogy az elektronikus kormányzatot, és ezzel együtt az internet-penetrációt fejlessze.”

Chireka becslései szerint az olyan piacokon, mint Kenya, Tanzánia, Uganda, Szenegál, Angola és Mozambik, már érezhető a magas növekedési szint. Ezekben az országokban ugyanis technológia-semleges vezetés van, független szabályozókkal, külföldi befektetőkkel, és liberalizált piacokkal.

Másfelől, Ghánában és Nigériában szintén magas növekedési lehetőségek rejlenek, de ennek kiteljesedését a gyenge gazdasági teljesítmény, a szigorú politikai vezetés, és a tőkebefektetők korlátozása gátolja. A fő tényezők, amelyek révén alacsony az internet-szolgáltatás iránti kereslet, az a szegénység, írástudatlanság, és a magas működési költségek.

Chireka szerint a gyér távközlési infrastruktúra, és a korlátozó politikai magatartás miatt nincs más lehetőségük az ISP-knek, mint hogy együttműködést alakítsanak ki a mobilszolgáltatókkal. Ennek révén áthidalhatóak a magas befektetési költségek, a mobilszolgáltatóknak pedig azért lenne érdemes összefogniuk az internet-szolgáltatókkal, hogy megfizethető mobil-internetes eszközöket kínálhassanak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés