Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung G600 – 5 megapixeles mobil

Kütyük

Teszt: Samsung G600 – 5 megapixeles mobil

5 megapixel, az bizony 5 megapixel. Ami ugyebár nem más, mint 5 millió parányi képpont. Mindez egy mobiltelefon digitális fényképezőgép moduljába zsúfolva – mindenképpen tiszteletet parancsoló dolog. Korántsem ez az első ilyen nagy felbontású mobil, mely látogatást tett szerkesztőségünkben, mindenesetre az 5 megapixeles mutatványt mindeddig ez a telefon adta elő a legkönnyedebb formában.

Sg6t-01Jelentem, a megapixel háború tovább folytatódik és bizony nem tudni, hogy pontosan meddig fog tartani. A kompakt digitális fényképezőgépek esetében a gyártók már nem kevesebb mint 12 megapixelre tornázták fel a parányi masinák felbontását, és bizony ehhez képest a mobiltelefon ipar sincs jelentős lemaradásban.

Mint ismeretes, a Samsung 2004 novemberében mutatta be első 5 megapixeles kamerás mobilját, majd pedig ezt követően 2005 márciusában, a CeBIT-en leplezte le első 7 megapixeles fényképezős telefonját, az SCH-V770-et. Ezután jött az SPH-V8200-as modell, mely 2005 novemberében már nem kevesebb, mint 8 millió pixelt bocsájtott a fotós kedvű mobilosok rendelkezésére. Majd pedig következett a 2006-os CeBIT, ahol bemutatták a Samsung SCH-B600-at, mely 10 megapixeles felbontásával sokkolta és sokkolja azóta is a vásárlókat és rivális gyártókat egyaránt. Kíváncsian várjuk, hogy mikor érkezik majd meg a cég első 12 megapixeles telefonja…

Megjegyzendő azonban, hogy az említett telefonok nem a mi kontinensünkre, hanem a Távol-Keletre készültek. Most viszont itt a Samsung G600, mely kifejezetten Európának készült és bizony 5 megapixeles kamerát kapott, hozzánk pedig konkrétan az XXL GSM jóvoltából jutott el. Azt lehet egyébként mondani, hogy a Samsung e tekintetben némi késésben van, hiszen az LG (KG920) már 2006 végén, a Nokia (N95) pedig 2007 elején rendelkezett a kereskedelmi forgalomban is kapható 5 megapixeles telefonnal. A Sony Ericsson sem kapkodta el egyébként a dolgot, hiszen az ugyancsak 5 megapixeles K850i is csak ezekben a hetekben jelenik meg a piacon.

Design

Ha néhány pillantást vetünk a Samsung G600-ra, arra a megállapításra jutunk, hogy a Samsung ezúttal nem spirázta túl a dolgokat: míg az LG KG920-ról és a Nokia N95-ről már elsőre látszik, hogy igen komoly kamera lakozik bennük, addig a G600 gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a Samsung bármely más, középkategóriás csúszkamobilja. Nincs gigantikus elhúzható lencsevédő, nincs óriási ˝5 MEGAPIXELS˝ felirat, e helyett viszont van visszafogott elegencia és jó adag profizmus.

A Samsung G600 egész pontosan 101 milliméter hosszú, 47,8 milliméter széles és 14,9 milliméter vastag, miközben tömege 104 gramm. Ezek alapján elmondható, hogy a telefon körülbelül akkora, mint a népszerű U700, csak éppen néhány milliméterrel vastagabb annál. A sötétszürke színű készüléken közepes minőségű műanyagokat találunk, melyek se nem túl fényesek, se nem túl puhán gumírozottak, hanem amolyan hétköznapi műanyag benyomását keltik. Az összeszerelési minőség hibátlan, a csúszka mechanizmus profi: a széttolásban segítségünkre van, hogy a kijelző kiemelkedik a fedlap síkjából, így hüvelykujjunk könnyen fogást talál rajta.

Baloldalra került a hangerőállításhoz és zoomoláshoz használatos +/- gombpár, mely a menüben történő mozgáshoz nem használható, illetve ugyanezen az oldalon keresendő a töltő/headset csatlakozója, természetesen diszkrét módon, fül alá rejtve. Jobboldalt ugyancsak egy kihajtható fül alatt lelhető fel a microSD bővítőslot, illetve itt van ugyebár az exponáló gomb is. Alul és felül semmi izgalmas, a hátlap mögött pedig egy 880 mAh kapacitású lítium-ion akksi teljesít szolgálatot, mely optimális esetben 300 órás készenléti időt, illetve 3,5 órás beszélgetési időt biztosít a számunkra.

Kijelző, billentyűzet

Miután bekapcsoltam a telefont, gyorsan rányomtam ugyebár a menüre, melynek az volt a következménye, hogy a háttérkép szépen lassan elúszott balra, hogy átadja a helyét a jobbról becsusszanó menürendszernek. Ez azonban csak egy a választható menü-átmenetek közül, hiszen van még ajtószerűen nyíló, zoomoló, illetve átsejlő verzió is. Frenetikusan jól néz ki mindegyik és abszolút nem lassítják le a telefon használatát. A telefonon egyébként négy gyári témabeállítást találunk, melyek közül nekem az Espresso tetszett a leginkább. Ennek lényege, hogy a kijelző felső részében a tizenkét kis menüikon látható, alul pedig kinagyítva az a példány, amin éppen állunk. Akinek esetleg egyik gyári stílus sem nyerné el tetszését, pillanatok alatt saját témabeállítást is készíthet.

A háttérkép akár animált is lehet: az LCD-n a magyar Országház látható, még pedig úgy, hogy ha este van, akkor hullócsillagok kíséretében, ha pedig nappal, akkor kék éggel megspékelve látszik a szépséges épület. Ilyet egyébként már korábban is láttunk Samsung mobilon, mint ahogy a lúdtollas tárcsázó stílus sem számít újdonságnak, viszont érdekes, hogy a cetlis tárcsázás ezúttal kimaradt a repertoárból. Az alapkijelzőn egyébként egy, vagy akár két analóg óra is megjeleníthető (világóra funkció).

A TFT technológiájú kijelző egyébként egy remek darab, hiszen egyrészt QVGA felbontású, másrészt 16,7 millió színárnyalatú. A 2,2 colos képátlójú, 34×45 milliméter méretű display fényerejét egy a telefon felső részén elhelyezett fényszenzor automatikusan szabályozza.

Ehhez hasonló módon a billentyűzet fényereje is a külső fényviszonyoknak megfelelően teljesen automatikusan változik. Az LCD alatti kezelőszervek ezúttal hagyományos nyomó-, és nem high-tech érintőgombok, mindenesetre kiválóan használhatók. A két függőleges díszcsíkkal feldobott hagyományos szám/karakter billentyűzet gombjai jól eltalált méretűek és nyomáspontjuk is teljesen rendben van.

Kamera

És akkor most következik az a szekció, ami a Samsung G600 lételeme, vagyis a fotózás. Nem kevesebb mint nyolc különböző felbontás közül választhatunk: 2.560×1.920, 2.304×1.728, 2.048×1.536, 1.600×1.200, 1.280×960, 1.024×768, 800×600, 640×480 és 320×240 pixel. Ebből ugyebár a 2.560×1.920 jelenti az 5 megapixelt. A képminőség három fokozatban állítható, mindenesetre én mindent a maximumon hagytam, és ily módon remek minőségű fotókat tudtam készíteni. A fotók mérete egyébként 500 KB és 1,5 MB között változik – a fényképek az 55 MB-os integrált memóriában és microSD memóriakártyákon is eltárolhatók.

Optikai zoom nincs, ez a hamarosan érkező Samsung G800 kiváltsága marad, így be kell érnünk a négyszeres átfogású digitális zoommal, mely azonban legalább még 5 megapixeles felbontásban is használható. Nem túl ergonómikus egyébként, hogy míg az expó gomb a fotózáshoz vízszintesen tartott telefon felső élén van, addig a zoom gombok a mobil alján kaptak helyet. Fontos, hogy fényképezés közben ne remegjen a kezünk, ezt azonban elég nehéz kivitelezni, mert a mobil nagyon könnyű és a fogása sem éppen ideális. További negatívum, hogy a kamera elég lomha működésű, így például 4-5 másodperc alatt kel életre, és egy-egy felvétel elmentése is hosszú másodpercekig tart.

Hogy ne mozduljanak be a képeink, érdemes feljebb venni a fényérzékenységet, mely ISO100, 200, 400 és 800 lehet. Talán mondanom sem kell, hogy e tekintetben nem érdemes túlzásokba esni, mert ISO800-nál már bizony elég jelentős a képzaj. Sötétben történő fotózáskor jöhet a vaku, mely vörösszem-hatás csökkentésre is képes. A vaku ezúttal nem xenon és nem is dupla-LED-es, hanem egyszerűen egy darab LED-ből áll, de még így is meglepően nagy a fényereje.

A makró funkciónak köszönhetően akár már néhány centiméteres távolságból is jó képeket lőhetünk, ezenkívül pedig a fénymérés módja (mátrix, középre súlyozott, spot) és a fehéregyensúly (napos, felhős, beltéri, naplemente) is manuálisan állítható. Kezdő fotósoknak jól jön a rengeteg témabeállítás, és minden bizonnyal sokan örülnek majd a keretbefotózási lehetőségnek, a spéci mozaikfényképezésnek, illetve a panoráma funkciónak. Ez utóbbi egyébként három darab VGA felvételt illeszt szépen egymás mellé. A sorozatfelvevő 6-9-15 fotót lő gyorsan egymás után, két különböző sebesség mellett, ellenben kár, hogy ilyenkor QVGA-ra csökken a felbontás.

Szuper, hogy videózni akár 640×480 pixeles felbontás mellett is lehet, ám ennek fényét némileg beárnyékolja, hogy a VGA videók sebessége nem 30, hanem csak 15 képkocka/másodperc. Ezenkívül egyébként a további videófelbontások választhatók még: 352×288, 320×240, 176×144 és 128×96 pixel. A hang ki/be kapcsolható és zoomolni akár videózás közben is lehet. Az elkészült videók a TV-kimenetnek köszönhetően normál TV-n is bármikor visszanézhetők, csak éppen az bántja a csőrömet, hogy a Samsung nem ad TV-kábelt a G600 mellé.

Szolgáltatások

Nem is kerülgetem tovább a forró kását: a Samsung G600-ból nem csak a szupergyors HSDPA, de még a fürge UMTS is kimaradt, így egyedül az elfogadható sebességű EDGE-re, vagy a lomha GPRS-re hagyatkozhatunk. Aki ezzel nem tud kibékülni, azonnal felejtse el a G600-at és várjon még egy kicsit a G800-ra, ami persze drágább lesz a G600-nál. A Bluetooth 2.0 (A2DP) és az USB 2.0 szerencsére nem maradt ki az egyébként négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) készülékből.

A rengeteg ekvalizer beállítással rendelkező zenelejátszó az MP3, AAC, AAC+, eAAC+ és WMA formátumú digitális muzsikákat komálja, melyekből playlistek készíthetők és az egyes zeneszámok egy 1-től 5-ig tartó skálán osztályozhatók. A zenelejátszó három áttetsző animációval tehető szebbé, melyeken levelek, hópelyhek, illetve kis pöttyök szállingóznak és mozognak a kijelzőn. A sztereó FM rádió pillanatok alatt automatikusan behangolja magát és akár ébresztéshez is használható. Fontos, hogy a rádióadások minden további nélkül rögzíthetők és nem is akármilyen minőségben (MP3, 128 Kbps).

Az ezer férőhelyes és természetesen hívócsoportos telefonkönyvben minden egyes kontakthoz tizenhárom különböző adat és információ rögzíthető, így például többek közt egy 50 karakteres jegyzet, illetve hívókép és csengőhang. A telefonban maximum 200 darab SMS-t lehet eltárolni és egy-egy üzenet maximum 1.836 karaktert tartalmazhat (láncolt formában). A rendkívül jól használható naptárban összesen 400 bejegyzésünk lehet, melyek a következő négy kategóriába sorolhatók be: találkozó, évforduló, feladat, egyéb.

A diktafonnal maximum 60 perces felvételek készíthetők, ezenkívül pedig említést érdemel még a NetFront 3.4 webböngésző, a jegyzetkészítő (ezer karakter), a tudományos számológép, az időzítő, a stopper és a nagyon profi fotószerkesztő alkalmazás. A telefonon továbbá hat játék van gyárilag: Canonball, Freekick, Arch Angel, Minigolf Las Vegas, Midnight Pool, Paris Hilton Diamond Quest.

Konklúzió

A Samsung SGH-G600 egy rendkívül jól eltalált multimédiás mobiltelefon, mely egyrészt kicsi és divatos megjelenésű, másrészt irdatlan nagy felbontású fotókat képes készíteni, ellenben business felhasználók számára komoly negatívuma, hogy a gyors adatátviteli megoldások hiányoznak belőle. Már alig várom, hogy kézbe vehessem a G600 nagytesóját, a 3G-s és optikai zoomos G800-at! Na az nagyon komoly lesz!

Pozitívum: jó minőség, divatos külső, remek kijelző, gyönyörű menü, személyre szabhatóság, profi kamera, TV-kimenet, remek zenelejátszó, sztereó FM rádió, fejlett hangrögzítő szolgáltatások, GPRS, EDGE, Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0, microSD bővíthetőség, névjegyzék, naptár.

Negatívum: nincs UMTS és HSDPA, a kamera lehetne fürgébb működésű, VGA felbontásban csak 15 fps-es videófelvevő, nincs gyári TV-kábel.

A cikk írásakor a Samsung G600 az XXL GSM-nél 81.900 forintba kerül.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés