Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyen internetezés a hamburger mellé

Kütyük

Ingyen internetezés a hamburger mellé

Nyugat-Európa Wi-Fi lázban ég – Magyarországon is van fejlődés.

A minap jelentette be a McDonald´s brit részlege, hogy 1200 éttermében ingyenessé tervezik tenni (illetve bevezetik) a Wi-Fi szolgáltatást. Ismeretes, hogy erre idestova két és fél éve itthon is lehetőség nyílik; míg indulásakor fizetni kellett érte, lassan egy éve reklámokért cserébe már anélkül lehet a vezetékmentes internetezés előnyei élvezni, hogy emiatt újfent ki kellene nyitnunk a tárcánkat. Visszatérve a szigetországra: a lépéssel a McDonald’s lehet a ködös Albion legnagyobb Wi-Fi szolgáltatója, már ami az ingyenes lehetőséget illeti. A gyorsétteremlánc nemcsak több vendéget vár a tervek kivitelezésétől, hanem azt is, hogy a nagyobb forgalmat a tehetősebb felhasználók fogják generálni – azok, akik jelenleg az elitistábbnak számító kávézókban költik el a pénzüket.

Ugyancsak Nagy-Britanniát szemelte ki a „Wi-Fi ige” terjesztésére a BT; a spanyol FON bevonásával ugyanis arra bíztatja az előfizetőit az ország egyik legnagyobb Internet-szolgáltatója, hogy osszák meg bátran az éteren keresztül Internet-hozzáférésüket. A délnyugat-európai szervezet kezdeményezése ugyanis olyan vezetékmentes routereket kínál a résztvevőknek, melyekkel vagy ingyen, vagy pénzért továbbadhatják az internetezés lehetőségét idegenek számára is. Az előbbi esetben a felhasználó maga is ingyenesen veheti igénybe a többi FON-rajongó hasonló szolgáltatását, míg a fizetős változatban (kellően nagy forgalom esetén) saját előfizetésének jelentős részét is visszakaphatja.

Nos, a BT nemrég kezdte meg promóciós akcióját mintegy 3 millió szélessávú előfizetője számára, arra bíztatva őket, hogy használják ki partnere, a FON által kínált lehetőséget. Kétcsatornás routereket kínálnak a vállalkozó szelleműek számára: az egyik (sávszélesség-korlátozott) a nyilvános felhasználók részére, a másik pedig a tulajdonosok rendelkezésére áll.

Magyar állapotok
Mindeközben itthon is terjed a vezetékmentes internetezés lehetősége. Az Externet a minap csatlakozott az elmaradt csereháti kistérségek fejlesztési projektjéhez, melynek keretében ingyenes Wi-Fi internettel szórnak be több, jórészt roma kisebbségek lakta települést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tomor és Selyeb roma közösségei már ingyen internetezhetnek az Externet vezetéknélküli hálózatán. Sólyom László hétfői tomori látogatásán elmondta: az internet talán az egyetlen lehetőség a kitörésre, hiszen egyszerűsítheti a munkakeresést vagy éppen megkönnyítheti az információkhoz való hozzáférést, csökkentheti a közösségek elszigeteltségét. A tervek szerint a projekt a jövőben is folytatódik, hogy még több nehéz helyzetben lévő kistelepülés csatlakozhasson az információs társadalomhoz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés