Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyszerű adatátvitel az otthoni villanyvezetékeken

Kütyük

Egyszerű adatátvitel az otthoni villanyvezetékeken

Mi kell a DSL-adatok otthonunkban történő gyors átviteléhez?

A technikailag járatlanok számára is egyszerű feladat egy otthoni hálózat felépítése. A lakásban lévő energia-vezetékhálózaton, azaz villanydrótokon keresztül a DSL-választóhoz (routerhez) lehet kapcsolni a tőle távol lévő PC-ket, vagy összekötni egymással különféle készülékeket – például a Siemens Gigaset HomePlug AV 200 nevű készülék segítségével. Az átviteli sebesség 200 megabit/sec, amely elegendő két nagyfelbontású TV-készülék jeleihez és közben még az internetről való letöltésekhez. A készülék októbertől kapható.

Az installáció abból áll, hogy a felhasználó az adaptert és a routert egy hálózati kábellel összeköti, az adaptert pedig bedugja a dugaszoló aljzatba (konnektorba). A DSL-adatok innentől kezdve bármely további konnektorból egy második adapter kimenetén rendelkezésre állnak. Így például PC-k, laptopok, nyomtatók és set-top-boxok köthetők össze egymással. Az összedugaszolás után semmi további tennivaló nincs; minden beállítás, szinkronizáció vagy kódolás automatikusan lezajlik. Más megoldások esetében viszont a konfigurálást részben egy PC-n kell elvégezni speciális szoftver segítségével, valamint a kódokat (kulcsokat) beadni. További adaptereknek a hálózatba való integrálásakor mindössze egy gombnyomásra van szükség azok be- vagy kijelentkezéséhez.

Különleges vonása a rendszernek a szélessáv-kijelző. LED-lámpák adnak információt az áramellátásról és a LAN-csatlakozásról, másrészt színes jelzőfények révén az összeköttetés minőségéről. A hálózatban a hang- és videojeleknek elsőbbsége van az adatforgalomhoz képest, mivel az előbbieket valós időben kell továbbítani.

A Siemens Home und Office Communications részlegének adaptere mindössze 3 Wattot fogyaszt, csekély (CE B osztályú) elektromágneses kisugárzásának köszönhetően a lakás más készülékeivel gyakorlatilag nem interferál. Jelenleg a piacon található Powerline készülékek 90%-a sajnos a kedvezőtlenebb CE A osztályba van besorolva.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés