Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fokozottan figyelik a Wikipedia-t

Kütyük

Fokozottan figyelik a Wikipedia-t

Megbízható szerkesztők dolgozzák fel a tartalmat, mielőtt megjelennének.

A Wikimedia Foundation Inc. egy nonprofit szervezet, melynek célja, hogy – emberek segítségével összegyűjtött – ingyen tudásanyagot biztosítson az egész világnak. Az, hogy a site tartalmának szerkesztése bárki számára megengedett, lehetőséget ad a szakembereknek a precíz információk átadására, azonban kétségbe vonja a Wikipedia pontosságát és elfogulatlanságát.

Németország lesz az első olyan állam, amely szigorú ellenőrzést eszközöl a szabad lexikon tartalmára vonatkozóan. A Wikipedia német nyelvű verziója korlátozza az azonnali szerkeszthetőséget, lehetőséget adva „szakértőknek”, hogy átnézzék a tartalmat, mielőtt az kikerül a webre. A módosítások körülbelül év végére lépnek életbe, és a felhasználói visszajelzéseknek megfelelően elképzelhető, hogy az angol nyelvű változatra is alkalmazni fogják.

Mint ismeretes, az amerikai diák, Virgil Griffith fejlesztette ki azt az alkalmazást, mely képes a szócikk-változtatásokhoz a megfelelő IP címet rendelni, így – noha a módosítások anonim módon zajlanak – visszakövethető, hogy honnan is történt a javítás. A Wikiscanner webes szolgáltatásnak köszönhetően derült fény arra, hogy a CIA hogyan kozmetikáz bizonyos tartalmakat. Nagy port kavart az 1970-es jordániai eseményekről szóló „Fekete Szeptember” CIA-s kiegészítése, de a 2003-as iraki invázióról szóló szócikk is módosításra került. Emellett a Sony-t is „elkapták” miközben a Microsoft közelgő Halo 3 játékával kapcsolatos információt szerkesztett.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés