Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aki túl sokat tölt le, kizárjuk!

Kütyük

Aki túl sokat tölt le, kizárjuk!

Feudális megoldás a szűkös sávszélesség problémájára.

Nem csak itthon alkalmaznak korlátot az Internet-szolgáltatók, annak érdekében, hogy az olyan „heavy usereket” visszafogják, akik a többi előfizetőhöz képest nagyságrendekkel több adatforgalmat generálnak. Az Egyesült Államokban például a múlt hét végén döntött úgy a Comcast, hogy itt az ideje büntetni: számos ügyfelénél egyszerűen letiltotta a szolgáltatást, arra hivatkozva, hogy túl sokat töltöttek le. A Washington Post szerint a hivatalos indoklás úgy szólt: a felhasználók túlterhelik az ISP kapacitását, és lelassítják más ügyfelek számára a hálózatot.

A vállalat szóvivője nem kívánt pontos számot mondani arra a kérdésre, hogy összesen hány ügyfélnél alkalmaznak korlátozást, csak annyit árult el, hogy nagyon kevesen vannak. A Washington Post beszámolója szerint azok váltottak ki letiltási reflexet a vállalatból, akik ezer dalnak vagy négy filmnek megfelelő mennyiségű adatforgalmat generáltak – egy nap. Mindazonáltal a Comcast lehetőséget ad ügyfeleinek, hogy változtassanak szokásaikon: egy hónapot kapnak arra, hogy vagy nagyobb előfizetési díjú csomagra váltsanak, vagy lecsökkentsék az adatforgalmat.

Kevésbé bizonyultak toleránsnak maguk az előfizetők: volt, aki panasszal élt a szolgáltató döntése ellenében, azzal az indokkal, hogy szerződése korlátlan Internet-hozzáférésre jogosítja fel. Ebből a szempontból igazuk is van, és ahogy olyan szolgáltatások „ülnek rá” az Internetre, mint amilyen például az online HDTV, egyre nehezebb lesz korlátok közé szorítani az adatforgalmat. Az USA-ban amúgy is közel járnak már a szolgáltatói kapacitások határaihoz – az egyre nagyobb sávszélesség iránti igény olyan nyomásként nehezedik a kábelszolgáltatókra, amely hamarosan kritikus állapotot ér el. „Mocskos kis ipari titok,” – jellemezte a helyeztet egy helyi piackutató vállalat igazgatója – „amiről senki sem beszél.”

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés