Connect with us

Hirdetés

technokrata

Átnevelőtábor Internet-függőknek

Kütyük

Átnevelőtábor Internet-függőknek

Hol máshol, mint Kínában…

Két éve írtunk az első olyan klinikai osztályról (hivatalos nevén Internet Függőség Kezelő Központ), melyet kifejezetten az Internet-függőségben szenvedők számára nyitottak meg a rizs hazájában. A Pekingben található intézményben a „betegek” számára korai kelést (reggel 6 óra) írtak elő, melyet sportprogramok, akupunktúrás kezelések és meditációs gyakorlatok követnek – csupa olyan elfoglaltság, ami igyekszik az internetfüggő embereket „visszahozni” a való világba. Úgy tűnik, hogy a kezdeményezés sikerrel járt, mert a távol-keleti vezetés most hasonló projektbe vágta a fejszét: nyári tábort alapított az online élettől elszakadni nem tudók számára.

Jelenleg kísérleti stádiumban van a 10 napos programot nyújtó tábor; itt 40 fiatal felnőtt próbálkozik visszailleszkedni a társadalomba. A 14-22 éves fiatalok naponta egyszer pszichológiai teszten esnek át, ahol felmérik mentális állapotukat, majd értékelik a kapott eredményeket. Azt remélik a tábort vezetők, hogy ezzel megnyílhat a rehabilitáció útja a mintegy 2,6 millió fiatal kínai előtt, akik a 18 éves kor alatti internetező tinédzserek 20 milliós táborához tartoznak, ám a többséggel szemben nem tudják a helyén kezelni a digitális világot.

A klinikához képest emberibb körülmények várnak a gyógyulni vágyókra, legalábbis a táborban például (még) nem alkalmaznak elektrosokkos kezeléseket. Az online játékok, internetes pornográfia rabjaiként élő fiatalok amúgy Kínában egészen veszélyessé válnak: a több mint 113 ezer Internet-kávézó valamelyikében megtalálható addikt réteg nem ritkán kisebb bűnügyekbe is keveredik, de volt már példa arra is, hogy valaki a monitor előtt halt meg, annyira túlhajtotta a szervezetét.

Helyi sajátosság, hogy Sanghajban szervezett önkéntesek csapata járja a város utcáit, és igyekszik megakadályozni a kiskorúakat abban, hogy betérjenek az Internet-kávézókba – olyan önkéntes munkát végeznek, mint amilyet annak idején az úttörők. Érdekes ugyanakkor, hogy a nemzetközi orvosi vélemény megosztott abban a kérdésben, hogy vajon az alkoholizmushoz és a drogokhoz való kapcsolathoz hasonló függőséget okoz-e az Internet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés