Connect with us

Hirdetés

technokrata

40 gigabit a nagyinál

Kütyük

40 gigabit a nagyinál

Unokacsalogató sávszélességgel a rekordok könyvébe.

Egy 75 éves idős hölgy Svédországban nemrég belekerült az „Internet történelemkönyvébe”. Sigbritt Löthberg otthonában olyan Internet-hozzáférést hoztak létre, amit nemhogy Karlstadban (a városban, ahol él) nem érhető el senki másnál, de valószínűleg a világon sehol sem – legalábbis otthoni körülmények között. Löthberg asszony ugyanis másodpercenként 40 gigabitnyi információ átpumpálására képes Internet-hozzáféréssel rendelkezik.

Természetesen az egész egy kísérlet eredménye – a nagymama korú nőnek nem sokkal ezelőttig még a számítógépekhez sem volt sok köze. Tulajdonképpen mindent a fiának köszönhet – a svédek helyi Internet-legendája, Peter Löthberg ugyanis a városvezetés hálózati szolgáltatójával, a Karlstad Stadsnät segítségével alakította ki az ultra-ultra broadband Internet-kapcsolatot. A szolgáltató vezetője, Hafseinn Jonsson szerint ugyanakkor a rendszer létrehozása több mint demonstráció – arra próbálják meg felhívni az érdekességgel a többi ISP figyelmét, hogy fektessenek be a gyorsabb csatlakozásokba. Emellett az ifjabb Löthberget külön foglalkoztatta annak a gondolata, hogy egy olcsó, ugyanakkor nagy kapacitású és nagy távolságot áthidalni képes vonalat hozzon létre.

Az Internet-nagyi egyszerre akár 1500 nagyfelbontású televíziós (HDTV) csatornát is nézhetne, ha akarna, és akár egy teljes HD DVD-t filmet is letölthetne két másodperc alatt. Természetesen erre fizikailag nincsen lehetősége a hölgynek, hiszen az ehhez szükséges gyors tárolórendszer nem áll a rendelkezésére. A tempóért egyébként az az adatmodulációs technika a felelős, ami lehetővé tette, hogy akár egymástól 2000 kilométeres távolságra elhelyezett routerek között is tartani lehessen a több tíz gigabites átviteli sebességet – anélkül, hogy ehhez be kellene iktatni átjátszó állomásokat a vonalba.

A helyi tudósítások szerint a projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy Löthberg asszony PC-jére Windows-t kellett telepíteni. Arról viszont hallgatnak az újságok, hogy a hölgy mit szól a szélessávhoz, vagy egyáltalán használja-e a lehetőséget.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés