Connect with us

technokrata

Teszt: Motorola Q9h – penge kommunikátor

Kütyük

Teszt: Motorola Q9h – penge kommunikátor

Legutóbbi tesztünkben a Nokia E61i-t mutattuk be Olvasóinknak és akkor még nem is sejtettük, hogy a következő tesztalanyunk is az E61i-hez hasonló fából lesz faragva, ha élhetek ezzel a képzavarral. A Motorola egész Európában, így többek közt hazánkban is nagy jövőt szán a Q9h típusjelzésű újdonságának, melyet most mi is vallatóra fogunk.

A Motorola Q kommunikátorok története immár közel kétéves múltra tekint vissza, hiszen az első ilyen készüléket 2005 közepén jelentette be az amerikai gyártó, még pedig a hazai piacán. Az első ígéretek arról szóltak, hogy 2006 első negyedévében már kapható lesz a ketyere, végül is azonban mintegy fél évet késett,az európai debütálásra pedig egészen mostanáig kellett várnunk.

Az amerikai piacra szánt első Motorola Q (1,3 megapixel, miniSD, EDGE stb.) felett némileg eljárt az idő, így a vállalat 2007 februárjában már egy alaposan továbbfejlesztett Q variánssal rukkolt elő Európában. Tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön két variánsról beszélhetünk, hiszen létezik egy EDGE-képes változat, ami Q8 névre hallgat, valamint elkészült egy villámgyors HSDPA modell, mely a keresztségben a Q9h nevet kapta. Tesztünkben ez utóbbi változatot fogjuk boncolgatni.

A Motorola Q koncepció lényege nagyon egyszerű: csináljunk olyan okostelefonokat, melyek a fejlett üzenetkezelési funkciókat és a QWERTY billentyűzetet divatos RAZR megjelenéssel kombinálják. A most bemutatandó Motorola Q9h-nak egyébként nincs könnyű dolga, hiszen olyan riválisokkal kell majd megküzdenie a piacon, mint amilyen például a Samsung i600, vagy a már említett Nokia E61i. No, de lássuk is gyorsan, hogy mit érdemes tudnunk a Motorola legfrissebb fejlesztéséről!

Design

A már jól bevált RAZR designelemeket pillanatok alatt felfedezhetjük a Motorola Q9h-n, hiszen elég csak a vékony kialakításról, vagy az LCD alatt egy síkba helyezett kezelőszervekről említést tennünk. A készülék egész konkrétan 118 milliméter hosszú, 67 milliméter széles és 11,8 milliméter vastag (85 köbcentiméter).

Első hallásra azt gondolhatjuk, hogy a Q9h egy nagy batár telefon, azonban nem árt megjegyezni, hogy méretei még mindig elmaradnak a Nokia E61i méretei mögött, a tömegéről már nem is beszélve. A Moto masina 134 grammot nyom a mérlegen, vagyis 16 grammal kevesebbet, mint az E61i, ami nem is csoda, mert míg a Nokia telefon borítása fémből készült, addig a Motoroláé műanyagból. A hátulsó szekció puha tapintású, minőségi műanyagból készült, az oldalsó kemény műanyagoknak pedig csupán az a hátrányuk, hogy mágnesként vonzzák magukra az ujjlenyomatokat.

Baloldalra került a kihajtható fül alá rejtett bővítőslot, valamint ugyanezen az oldalon keresendő az immár nem miniUSB, hanem microUSB szabványú csatlakozó aljzat. Magyarul ez annyit jelent, hogy a Q9h-hoz nem használhatunk miniUSB csatlakozós töltőket és adatkábeleket – ez van, ezt kell szeretni. Jobboldalt leledzik a hangerőállításhoz és a menüben történő navigáláshoz használatos fel-le gombpár, melyek egy kiválasztó billentyűt fognak közre, alattuk pedig egy vissza gomb trónol.

Az alsó és felső élek csupaszok, a könnyen levehető hátlap alatt pedig nem csak egy nagy kapacitású (1.170 mAh) lítium-ion akkumulátor, hanem két jól megtermett hangszóró is helyet kapott. A telefon egyébként egy feltöltéssel optimális esetben akár 480 órás készenléti időre, illetve 6,5 órás beszélgetési időre is képes.

Kijelző, kezelőszervek

Ahogy ebben a kategóriában már megszokhattuk, a kijelző widescreen, vagyis szélesvásznú kialakítású. A transzreflektív TFT technológiájú folyadékkristályos kijelző 2,4 colos képátlóval rendelkezik és egész konkrétan 49×37 milliméteres felületen tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat. Összehasonlításképp, a Nokia E61i 2,8 colos LCD-je 57×43 milliméter méretű, vagyis jelentősen nagyobb, de felbontása megegyezik a Q9h-éval. A 65 ezer színárnyalatú display QVGA felbontású, ami ugyebár 320×240 pixelt jelent és kellőkép részletes megjelenítést biztosít a számunkra. A személyre szabhatóságra egyetlen rossz szavunk sem lehet, hiszen nem kevesebb mint tizenhat gyári témabeállítást kapunk és akkor a hat különböző elrendezési lehetőségről még nem is beszéltünk.

Az alap kijelzőn a legutóbb használt ikonokat, az új üzenetek számát, a közeljövőben esedékes találkozókat, az éppen aktív profilt és az elmaradhatatlan Start gombot láthatjuk, mert ugyebár a telefon Windows szoftveres. A Windows Mobile 6 Standard operációs rendszerű Q9h menüjében két sorban és négy oszlopban egyszerre nyolc darab, nem animált ikont találunk. A számítási feladatok egy 330 mHz-es órajelű TI OMAP 2420-as processzorra vannak bízva, így a készülék – ha nem is villámgyors működésű – egyáltalán nem nevezhető lomhának.

A billentyűzet két, egymástól jól elkülöníthető részből áll: az egy síkba helyezett, egymástól csak kis gumicsíkokkal elválasztott fontosabb kezelőszervek felülre kerültek, a teljes értékű QWERTY billentyűzet pedig alul leledzik. A kör alakú, ötirányú navigációs gomb és környéke akksi-töltés közben kéken pulzál, ami nagyon jól mutat. A navigomb mellett két funkciógomb, valamint egy Home és egy vissza billentyű kapott helyet. A két szélre került a webböngésző és az üzenetkezelő dedikált gombja, valamint a két híváskezelő billentyű. A QWERTY részleg összesen 37 gombból tevődik össze, melyek közt találunk Alt-ot, Shift-et, Space-t, Entert és az alsó sorban olyan billentyűket, melyekkel a naptár, a telefonkönyv, a médialejátszó, a kamera, illetve a hangfelismerés indítható el egyetlen gombnyomással. Az ékezetes betűk a Nokia E61i-től eltérően sajnos nincsenek feltüntetve, de természetesen előcsalogathatók a készülékből. Az egyes billentyűk között egyáltalán nincsenek rések, ettől függetlenül a rajtuk történő gépelés gyors és hatékony. A billentyűzet (és a kijelző) fényereje automatikusan változik, köszönhetően az LCD felett elhelyezett kis fényszenzornak, amit egyébként könnyen kiegészítő kamerának lehet nézni, de nem az.

Kamera

Bár az ilyen és ehhez hasonló smartphone-oknak egyáltalán nem tartozik a lételemük közé a fényképezés, ma már nem engedhetik meg maguknak a gyártók, hogy kihagyják belőlük a kamerát. A Motorola egy a Nokia E61i-éhez hasonló, vagyis 2 megapixeles fényképezőgépet integrált a Q9h-ba, melynek optikáját sajnos semmi sem védi az összekarcolódástól. Az optika mellett ott egy kis LED fényforrás, mely értelemszerűen a sötétben történő fotózást hivatott elősegíteni.

A következő felbontásokban fotózhatunk: 320×240, 640×480, 1.280×960 és 1.600×1.200 pixel. Említést érdemel, hogy a nyolcszoros átfogású digitális zoom még ez utóbbi, maximális felbontás mellett is használható. A kamera képe egyetlen gombnyomásra betölti az egész kijelzőt és a fényerőn kívül a fehéregyensúlyt (éjszaka, napfény, felhős, fénycső, izzólámpa) is manuálisan állíthatjuk. Autofókusz és makró mód sajnos nincs, de legalább pozitívum, hogy sorozatfelvétel készítéskor az öt darab kép teljes, 2 megapixeles felbontású. Az időzítő öt másodpercet késleltet, ezenkívül megadható a szoftverben, hogy amennyiben egy képet e-mailben továbbítunk, akkor annak a felbontását mennyire csökkentse le.

Videózáskor 128×96, 176×144 és 320×240 pixeles felbontások vehetők igénybe – e tekintetben hajszálnyi előnye van a Nokia E61i-nek (352×288 képpont).

Szolgáltatások

A négynormás (850/900/1800/1900 MHz) GSM modullal felvértezett Motorola Q9h természetesen GPRS, EDGE és UMTS kompatibilis, és 3,6 Mbit/s-os HSDPA-ja révén alaposan ráver a csak UMTS-képes Nokia E61i-re. Most azonban következzék a fekete leves, vagyis a Q9h legnagyobb hiányossága: a telefonból kimaradt a Wi-Fi! Számomra teljességgel érthetetlen, hogy egy ilyen business kategóriás smartphone-ból hogyan, s mi módon maradhatott ki a WLAN. Rejtély!

Bluetooth-t szerencsére azért kapunk a pénzünkért, ráadásul nem is akármilyet, hanem 2.0-t és A2DP kompatibilist. Memóriagondjaink nem nagyon lesznek, lévén, hogy alaphelyzetben körülbelül 150 MB a szabad memóriakapacitás, ráadásul az alapcsomagban még egy 512 MB-os microSD kártyát is találunk, természetesen normál SD adapterrel egyetemben.

Érdekesség, hogy a Motorola alaposan eldugja az Internet Explorert egy almenübe és a főmenü első helyére az Opera webböngészőt teszi, mely egyébként egy igazán remek alkalmazás. Roppant hasznos a Network Wizard szolgáltatás, melyben egyszerűen kiválasztható, hogy mely ország, mely mobil operátorának előfizetői vagyunk, majd pedig a szoftver automatikusan bekonfigurálja nekünk a szükséges internetes és egyéb beállításokat.

Talán már mondanom sem kell, hogy a Q9h igen fejlett üzenetküldési funkciókkal rendelkezik, gondolok itt elsősorban a teljeskörű, SMS, MMS, e-mail, Exchange, illetve BlackBerry támogatásra. A telefonkönyv kapacitásával gyakorlatilag nem lehet betelni – elég talán csak annyit megemlítenem, hogy akár minden egyes kontakthoz 55, azaz ötvenöt darab különböző adat és kiegészítő információ menthető el. A naptárbejegyzések kapcsán megadható a kötelező és opciós résztvevők listája, a helyszín, illetve, hogy az esemény normál, személyes, bizalmas vagy éppen magán jellegű.

Az ébresztő egyrészt nagyon el van rejtve, másrészt csak egy időpontot (hétköznap, mindennap) támogat. Biztonságunkról a gyárilag telepített McAfee VirusScan gondoskodik, mely nem csak a beérkezett üzeneteket vizsgálja, hanem folyamatosan fut a háttérben. Itt emelendő ki a feladatkezelő alkalmazás fontossága: ezzel a kis szoftverrel nézhetjük meg, hogy éppen milyen alkalmazások futnak a háttérben és természetesen le is lőhetjük ezeket. A DataViz-féle Documents To Go szoftverek révén gyakorlatilag minden Office állomány megnyitható, ráadásul új file-okat is létrehozhatunk a segítségükkel. A Wordben például másolhatunk, beilleszthetünk, betűtípust válthatunk, felsorolást/számozást szúrhatunk be és még új táblázatokat is létrehozhatunk a Word állományon belül. Szuper!

Konklúzió

A vezetékes sztereó headsettel és USB kábellel szállított Motorola Q9h egy vérbeli üzleti okostelefon, mely számos multimédiás funkcióval is fel van vértezve, vagyis egy igazi multifunkcionális kütyü. Tény, hogy nem hibátlan, de némi kompromisszumkészséggel igen csak megszerethető. Érdemes kipróbálni!

Pozítívum: elegáns és minőségi megjelenés, szép kijelző, teljes QWERTY billentyűzet, relatíve gyors és stabil működés, fejlett irodai és üzenetküldési funkciók, szinkronizálhatóság, 2 megapixeles kamera, bővíthetőség, gyári 512 MB-os memóriakártya, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Bluetooth 2.0 (A2DP).

Negatívum: nincs Wi-Fi, PTT és FM rádió, átlagnál nagyobb méret, a billentyűzeten nincsenek magyar ékezetes betűk, hiányzik a videóhívás, a kamera nem autofókuszos, a dobozban lehetne egy bőrtok is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin