Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia E61i – kilapított komolyság

Kütyük

Teszt: Nokia E61i – kilapított komolyság

Ez a teszt nem a megapixelek csatájáról, vagy például a mobil televíziózásról szól, hanem ennél sokkalta komolyabb dolgokról. Jelen tesztalanyunk, a Nokia E61i kifejezetten üzleti felhasználásra készült és gyakorlatilag minden egyes porcikája úgy lett megalkotva, hogy a nyakkendős üzletemberek és az informatikus felhasználók maximálisan elégedettek legyenek vele.

A piacvezető gyártó valamikor 2005 végén rántotta le a leplet a business kategóriás mobilok piacára szánt Nokia E61-ről, melynek 2007 elején, a barcelonai 3GSM Világ Kongresszuson mutatkozott be az utódmodellje, még pedig Nokia E61i néven. A típusjelzésből könnyen kikövetkeztethető, hogy ezúttal nem egy teljesen új fejlesztésről van szó, hiszen az E61 típusjel mögé biggyesztett i betű egyértelműen ráncfelvarrásra utal.

A kérdés csupán annyi, hogy a ráncfelvarrás mennyire sikerült? A jelenlegi E61 tulajoknak vajon megéri-e átállni az E61i-re, vagy a változások csupán olyan marginálisak, hogy nincs értelme E61i-re cserélni a már bevált E61-est? Ezekre a kérdésekre rövidesen megkapjuk a választ!

Design

A Nokia E61i-re pillantva elsőként valamelyik BlackBerry készülék, vagy a Motorola-féle Q kommunikátor jut eszébe. A legfontosabb ismertetőjelek közé tartozik a jól megtermett, ˝szélesvásznú˝ kijelző, a teljes értékű QWERTY billentyűzet, valamint az átlagnál nagyobb alapterület. Szándékosan használtam az alapterület szót a méret szó helyett, ugyanis ha jobban belegondolunk, az E61i tulajdonképpen nem is nagy telefon, csak éppen átment rajta egy úthenger, melynek következtében rendesen kilapult.

A 117 milliméter hosszú, 70 milliméter széles és 13,9 milliméter vastag (97 köbcentiméter) készülék tömege korántsem elhanyagolható: a 150 grammot már nagyon is megérzi a zsebünk. Elmondható, hogy az E61i némileg kisebb méretű lett, mint elődje volt, de például a tömege gyarapodott, egész pontosan 6 grammot. A 150 grammban egyébként már benne foglaltatik a nem kevesebb mint 1.500 mAh kapacitású akkumulátor tömege is, mely GSM módban optimális esetben akár 9,5 órás beszélgetési időt, illetve 17 napos készenléti időt is képes biztosítani. 3G módban ezek az adatok 2 órára és 9 napra módosulnak.

A kávébarna és ezüst színben pompázó Nokia E61 készülékházának esetében műanyagot és fémet egyaránt alkalmaztak a fejlesztők. A minőségérzet kifejezetten jónak nevezhető, hiszen illesztési problémának nyoma sincs, ezenkívül pedig nyöszörgést sem lehet hallani. Hozzá kell tennem, hogy egy business kategóriás telefon kapcsán ez a minimális elvárások közé tartozik.

Kezelőszervek

Közvetlenül az LCD alatt kilenc kezelőszervre lehetünk figyelmesek. Középen trónol a korábbi mini joystick örökébe lépő, ötirányú navigációs gomb, tőle balra az elmaradhatatlan menü gomb, jobbra pedig egy boríték logós message billentyű. A széleken találunk még két funkciógombot, valamint két híváskezelő gombot. Az E61-hez képest újdonságot jelent, hogy megjelent két új gomb, melyekkel egyrészt a névjegyzék érhető el, másrészt pedig az úgynevezett saját gomb révén olyan alkalmazások indíthatók el közvetlen módon, mint például a zenelejátszó, a galéria, vagy a webböngésző.

A lentebb található teljes értékű, fehér háttérvilágítású QWERTY billentyűzet gombjai némileg kisebbek lettek, de cserébe nőtt a köztük lévő hely, ami összességében enyhén javít a kezelhetőségen. A billentyűzeten jelen vannak a PC frontról jól ismert Space, Shift, Ctrl és Enter gombok, a számbillentyűzet pedig középen kapott helyet. Örvendetes, hogy a magyar ékezetes betűk egytől egyig fel vannak tüntetve a billentyűkön, használatuk pedig teljesen egyszerű. A szimbólumlista a Chr gombbal csalogatható elő, a billentyűzár pedig a bal funkciógomb és a bal alsó billentyű lenyomásával aktiválható.

A bal élre került a kiegészítő hangszóró, mely a hangerőszabályzó, illetve a diktafon és hanghívás funkciókkal ellátott hanggomb társaságát élvezi. A jobb oldal teljesen csupasz, csakúgy mint a felső él, mert a bekapcsoló gomb nem felülre, hanem az előlap jobb felső sarkába kerül. A fedlap baloldali részében található LED azonnal informál bennünket egy-egy új üzenetünkről, vagy esetlegesen elmulasztott hívásunkról.

A fejlesztők az alsó élen helyezték el a Pop-Port-ot, az infravörös portot, valamint a mini csatlakozó akkumulátortöltőt. MiniUSB-ről egyelőre ne is álmodjunk!

Kijelző, menü

A TFT technológiájú kijelzőre tulajdonképpen öröm ránézni. Ebben fontos szerepe van többek közt az átlagnál jelentősen nagyobb méretnek, a részletgazdag megjelenítésnek, az éles képnek, valamint az élethű színárnyalatoknak. A szubjektív benyomások után most pedig következzenek az objektív specifikációk!

A widescreen display (ékes magyarság) szélessége 58 milliméter, magassága pedig 44 milliméter, ily módon rengeteg szöveges és képi információ jeleníthető meg rajta egy időben. Az E61i-n például külön öröm a világhálót böngészni, a nagy képátló mellett többek közt amiatt is, mert a számos korábbi Nokia telefonon helyet kapott minimap technológiájú browser szerencsére erről a modellről sem hiányzik. Az E61i-n történő netezés már nagyon hasonlít ahhoz, ahogy egy normál PC-n böngészünk.

Az aktív mátrixos, 2,8 colos képátlójú kijelző 320×240 pixelt tudhat magáénak, ami önmagában véve még semmi különöset nem jelent, ellenben ha hozzáteszem, hogy a kijelző több mint 16 millió színárnyalattal rendelkezik, máris más a helyzet. Kicsit furcsa is számomra, hogy egy üzleti és nem multimédiás telefonba miért került egy ilyen komoly színmélységű kijelző, de persze semmi kifogásom ellene! 🙂 Megjegyzendő, hogy már az elődmodellbe szerelt kijelző is hasonlóan remek adottságokkal rendelkezett.

Joggal várnánk el, hogy a Nokia E61i-n az elérhető legújabb operációs rendszer teljesítsen szolgálatot, e tekintetben azonban sajnos csalódnunk kell. A szoftver ugyanaz a Symbian 9.1 alapú S60 3rd Edition, mint ami az eredeti E61-esen volt, pedig a Nokia igazán felvértezhette volna a kis masinát a fürge működésű és némileg kibővített tudású Feature Pack 1-es S60-nal. A méretes kijelzőn egyébként három sorban és négy oszlopban egyszerre tizenkét ikon jelenik meg – minden jól áttekinthető, a menü egyszerűen kezelhető.

Kamera

Bár a Nokia eredetileg úgy indította útjára az E sorozatú business készülékeket, hogy azokba az üzleti felhasználás miatt gyakorlatilag felesleges fényképezőgépet tenni, ma már teljesen más a helyzet. A Nokia E61-ben még nem volt kamera, az E61i hátoldalában viszont már ott figyel egy kis optika, ami mögött egy 2 megapixeles CMOS szenzor lakozik. Az enyhén süllyesztett lencse mellett sem tükör, sem pedig LED-vaku nincs, vagyis elég puritán a kamera kivitelezése.

A képminőség három fokozatban állítható és mindössze két felbontás közül választhatunk: az egyik 1.600×1.200 pixel, a másik pedig 640×480 pixel (VGA). Az önkioldó 10, 20 és 30 másodperces késleltetésre képes, ha pedig kevés a fény, érdemes bekapcsolni az éjszakai üzemmódot. Sorozatfelvétel módban körülbelül 2 másodpercenként készülnek a képek, összesen hat darab, még pedig teljes, vagyis 2 megapixeles felbontásban.

A digitális zoom négyszeres nagyításra képes. A fehéregyensúly és a színtónus manuálisan állítható, az elkészült képek pedig nagyíthatók, forgathatók, kinyomtathatók és persze azonnal továbbíthatók is, MMS-ben, Bluetooth-on és IrDA-n keresztül egyaránt.

Ha esetleg videózni támad kedvünk, akkor maximum 352×288 pixeles felbontásban készíthetünk mozgóképeket, 15 képkocka/másodperces sebesség mellett, de ezenkívül 176×144 és 128×96 képpontos felbontást is használhatunk.

Szolgáltatások

A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia E61i vezeték nélküli adatátvitel tantárgyból mindenképpen jelest érdemel, hiszen nem csak a jó öreg GPRS (2,5G), hanem az annál jelentősen gyorsabb EDGE (2,75G) és UMTS (3G) technológiákat is lazán kezeli. 3G tehát van a telefonban, a videótelefonálás viszont a fényképezőgép hiányában csak egyoldalú, vagyis mi látjuk a másik felet, ő azonban legfeljebb csak egy állóképet láthat belőlünk. Wireless téren tovább haladva említést érdemel még az alsó élen elhelyezett infravörös port, az 1.2-es verziójú Bluetooth kontroller, no meg a Wi-Fi támogatás.

Vállalati felhasználók számára fontos a VPN és BlackBerry kompatibilitás, valamint a rendkívül fejlett üzenetküldési szolgáltatások. A kijelző alatti sorban dedikált gombot kapott a levelezés, így bármikor villámgyorsan elérhetők a leveleink. Az elektronikus levelezési kliens POP3, IMAP és SMTP kompatibilis, valamint érdekesség az úgynevezett e-mail adatroaming, vagyis amikor WLAN-ról GPRS-re, majd pedig onnan WLAN-ra kapcsol a készülék annak függvényében, hogy éppen milyen hálózat áll a rendelkezésünkre. Mondanom sem kell, hogy az SMS és MMS támogatás is adott.

A belső memória 60 MB kapacitású, de természetesen bővíthető. A microSD memóriakártyacsere ugyan nem igényel újraindítást, de érthetetlen, hogy ehhez miért kell levenni a hátlapot és miért nem lehetett egy külső bővítőslotot tenni a telefonra. További negatívum, hogy dokkoló állomást ezúttal nem kapunk a pénzünkért, az USB adatkábel viszont nem hiányzik a dobozból.

A naptárban találkozók, emlékeztetők, évfordulók és teendők menthetők el és kiemelendő, hogy az E61i remekül kezeli az e-mail csatolmányokat, legyenek azok akár Word, Excel vagy PowerPoint állományok, vagy pedig tömörített Zip file-ok. Komolyság ide vagy oda, az MP3 lejátszó szerencsére nem hiányzik a telefonból, azonban A2DP hiányában a sztereó Bluetooth headsetek támogatásáról le kell mondanunk.

Konklúzió

A Nokia E61i gyakorlatilag mindent tud, amit egy modern üzleti okostelefonnak tudnia kell, így a célközönség körében minden bizonnyal komoly sikere lesz. Tinédzserek, plázacicák, vagy kamionsofőrök kezében viszont szinte biztos, hogy nem gyakran látunk majd ilyen készüléket. Az E61-hez képest nem túl sok változást fedezhetünk fel: a jelenleg E61 tulajoknak leginkább csak akkor érdemes E61i-re váltaniuk, ha ki tudják használni a kamera nyújtotta lehetőségeket.

Pozitívum: minőségi kialakítás, óriási és szép kijelző, teljes értékű QWERTY billentyűzet, nagy kapacitású akkumulátor, fejlett üzenetküldési szolgáltatások, Push To Talk, kiváló állománykezelési képességek, IrDA, Bluetooth, GPRS, EDGE, 3G, Wi-Fi, VPN, BlackBerry, bővíthető memória, gyors működés, MP3 lejátszó, 2 megapixeles kamera.

Negatívum: átlagnál nagyobb méret, nincs HSDPA, FM rádió és sztereó Bluetooth, hiányzik a dokkoló állomás, buta memóriacserélési lehetőség, korlátozott videótelefon funkciók, régi S60 szoftver.

A cikk írásának időpontjában a Nokia E61i a Vodafone-nál előfizetéssel 79.980 forintba, VitaMAX csomagban pedig 96.990 forintba kerül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin