Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen még nem volt: világújdonság a Motorola RAZR2 mobilokon

Kütyük

Ilyen még nem volt: világújdonság a Motorola RAZR2 mobilokon

Összement a mosásban: mini- után itt microUSB!

Olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy az USB technológia szabványosításával foglalkozó szervezet, az USB Implementers Forum valamikor idén év elején jelentette be, hogy elkészült a microUSB szabvány végleges változata, melynek eredményeképp a közeljövőben egyre több olyan készülék jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban, melyen már nem miniUSB, hanem ilyen, új csatlakozó aljzat található. Nos, van szerencsém bejelenteni, hogy megérkezett az első ilyen telefon, mely nem más, mint a napokban debütált Motorola RAZR2.

A fejlesztők szerint az új csatlakoztatási interfész megalkotására elsősorban azért volt szükség, mert a hordozható készülékek mostanság egyre kisebbé válnak és ezzel párhuzamosan egyre kisebb csatlakozókat igényelnek. Ezenkívül nem mehetünk el szó nélkül a mellett sem, hogy mostanság egyre több mobiltelefon rendelkezik már szabványos USB felülettel.

˝Ahogy a hordozható készülékek, mint például a mobiltelefonok, a kéziszámítógépek és a digitális fényképezőgépek egyre kisebbek és kompaktabbak lesznek, a gyártók rájöttek arra, hogy az új design elvárások miatt új USB csatlakozóra van szükségük˝ – nyilatkozta Jeff Ravencraft, az USB Implementers Forum elnöke.

A microUSB szabvány kompatibilis az USB On-The-Go (OTG) megoldással, mely lehetővé teszi, hogy a különböző készülékek közvetlenül kommunikáljanak egymással, ha éppen nincs a közelben egy személyi számítógép. A rozsdamentes acélból készülő microUSB csatlakozók a fejlesztők elmondása szerint egyébként minden korábbinál strapabíróbbak és akár 10 ezernyi csatlakoztatást is minden további nélkül elviselnek. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a világpiaci második helyezett Motorola mellett a világ legnagyobb mobilgyártójaként jegyzett Nokia is komoly fantáziát lát a microUSB szabványban.

RAZR2 V9
A V9 típusjelzésű Motorola RAZR2 egy ultra-vékony kialakítással rendelkező, clamshell, vagyis szétnyitható formájú mobiltelefon. Az alaphelyzetben 103 milliméter hosszú és 53 milliméter széles készülék vastagsága 13,3 milliméter.

Érdekesség, hogy a kívül elhelyezett, kiegészítő kijelző nem kevesebb mint 2 colos képátlóval rendelkezik, így elmondható, hogy jelenleg a V9 a világ legnagyobb külső kijelzővel ellátott kagylómobilja. Ez az LCD egyébként 320×240 pixeles felbontással és 262 ezer színárnyalattal büszkélkedhet, és többek közt SMS-ek megjelenítésére is alkalmas.

A belül elhelyezett fő display egyébként nem is sokkal nagyobb: a 2,2 colos képátlójú TFT kijelző ugyancsak 320×240 pixel, illetve 262 ezer színárnyalat birtokosa.

A 45 MB integrált memóriával rendelkező Motorola újdonság microSD (TransFlash) memóriakártyákkal bővíthető, számítógépekhez pedig microUSB interfészen keresztül csatlakoztatható. A villámgyors működésért egy 500 MHz-es frekvenciájú ARM11 mikroprocesszor felel.

A digitális fényképezőgép modul némi csalódást okoz, hiszen a fix fókuszos kamera révén csak 2 megapixeles felvételek készíthetők. A kamera kapcsán említést érdemel többek közt a nyolcszoros digitális zoom, a Bluetooth képnyomtatási lehetőség, illetve a mindössze 176×144 pixeles maximális videófelbontás.

A négynormás Motorola V9 teljes értékű HTML webböngészőt kapott, HSDPA technológiájával pedig akár 3,6 Mbit/s-os sebességgel is száguldhatunk a világhálón. Szólnunk kell továbbá a GPRS és EDGE adatátvitelről, a Crystal Talk hangminőség javító technológiáról, az elektronikus levelezési kliensről, a fejlett zenelejátszó szolgáltatásokról és a sztereó Bluetooth (A2DP) headsetek támogatásáról.

A kereskedelmi forgalmazás várhatóan valamikor júliusban kezdődik majd meg.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés