Connect with us

Hirdetés

technokrata

Királyt sérteget a Google?

Kütyük

Királyt sérteget a Google?

Egy videó miatt perelték be a vállalatot.

Thaiföld Információs és Távközlési Minisztériuma tegnap bejelentette, hogy pert kezdeményez az amerikai Google vállalattal szemben. Az ország rosszallását az a Youtube-on felbukkant videó váltotta ki, amelyet a távol-keleti államban uralkodó monarchia (és főleg a nyolcvanadik születésnapját idén betöltő thaiföldi király, Bhumibol Adulyadej) sértőnek talált. Erről Sitthichai Pookaiyaudom, thai távközlési miniszter számolt be, aki azt is elárulta, hogy törekedtek a Google-lel való megállapodásra, de az amerikai cég visszautasította az ominózus videó eltávolítására vonatkozó kérelmeket. Jelenleg azt vizsgálják: az ügy nemzetközi bíróság elé vihető-e.

Álszentséggel vádolta a leginkább üdülőparadicsomként ismert ország vezetése a Google-t, mert az fejet hajtott a jóval nagyobb piacot jelentő kínai rezsimnek, amikor elfogadta a „politikailag érzékeny” témákra irányuló blokkolási kérelmet. Nem értik, hogy ha azt a kívánságot teljesítette a vállalat, akkor a thaiföldi monarchia érzékenységét miért nem veszik figyelembe. Az ország törvényei egyébként igen szigorúak e tekintetben: a királyt és a királyi családot csak hosszas szabadságvesztés terhe mellett lehet nyíltan bírálni.

A helyzet azt követően mérgesedett el a Google és Thaiföld között, hogy az előbbi által tavaly felvásárolt Youtube e-mailben arra kérte a távol-keleti állam kormányzatát, küldje el nekik a kifogásolt klipek elérhetőségét bizonyíték gyanánt, és akkor eltávolítják a rendszerből. Ennek azonban nem tett eleget a thai vezetés – április 4-e óta egyszerűen blokkolja saját internetezői számára a videomegosztó szolgáltatáshoz való hozzáférést.

Sajtószabadság?
Egy, a Freedom House által minden évben elvégzett felmérés sorrendbe állítja az országokat a sajtószabadság tekintetében. A 195 államot tartalmazó lista 107-ik helyét szerezte meg tavaly Thaiföld, amin azonban idénre jelentősen rontott, húsz helyett csúszva hátra. Ennek egyik legfőbb okaként a kormányzat website-okkal szembeni cenzúrájának erősödését jelölte meg a szervezet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés