Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiberszex – az igazi Internet-kapcsolat – teszteljen!

Kütyük

Kiberszex – az igazi Internet-kapcsolat – teszteljen!

Egy online kapcsolatnak nem kell fizikai valót öltenie ahhoz, hogy viszonnyá váljon, és megrontson egy valódi köteléket.

Van néhány online „barátod”, akikkel gyakran intimebb témákról is csevegsz, és átkattintasz egy másik ablakra, ha a pasid közeledik? Ha a fenti kérdésekre igennel válaszoltál, a diagnózisunk: online affér. A nyavalya nem végzetes, a hűtlenség azóta létezik, amióta ember él a Földön, bár a kutatók szerint az Internet, a chat, a fórumok, az email új dimenziót nyitott az ősrégi kísértés alkalmi engedésének. Az online hűtlenség azonban veszélyeket is rejt, olyannyira, hogy például Ausztráliában a mentális egészségügyi területen tevékenykedő szakemberek új irányelveket kaptak, melyek az internetes tiltott szerelmi viszonyokat hajszolók kezelésére vonatkoznak.

A Family Relationships Quarterly szakfolyóirat szerint az Internet-használat egyre inkább kényes területének mutatkozik az a – tanácsadások során gyakran jelentkező – probléma, amely nem más, mint az egyik családtag Internet használata miatt kialakuló családi vita.

Egy több mint 1.500 mentális egészségügyi szakemberrel végzett felmérés azt találta, hogy öt betegből egy azért kér segítséget, mert az internetes szexuális tevékenységéből eredő negatív következményektől szenved.

„Mindennapos eset, hogy egy férj és egy feleség azért válik el, mert találkoztak valakivel az Interneten, és a virtuális lelki és szexuális élet miatt elhanyagolták egymást” – írta Elly Robinson, az Australian Institute of Family tanulmányában. „Egy online kapcsolatnak nem kell fizikai valót öltenie ahhoz, hogy viszonnyá váljon.”

„Annak az egyénnek, aki internetes kapcsolatot tart fenn amellett, hogy valódi kötelékei is vannak, tisztában kell lennie azzal: az Interneten keresztül folytatott intim jellegű kommunikáció a bizalommal való visszaélés” – mondta Robinson. „A dolgot mindenképpen rendezni kell, mert az a tény, hogy nem történt szexuális érintkezés, még nem jelenti azt, hogy nem viszonyról van szó.” A szakértő szerint három tényező különösen veszélyessé teszi a netes viszonyokat: az online kommunikáció nem ismer tabukat, a potenciális partnerek sora végeláthatatlan, akik magatartását ráadásul semmiféle erkölcs sem szabályozza.

Robinson úgy véli, hogy az Interneten idegenekkel folytatott virtuális-szexuális tevékenység nem más, mint a kiberszex. A kibertér adta névtelenség mögé búja bárki bárkinek kiadhatja magát, amilyenre a „partnere” vágyik, szexi húszévesnek is, és az ilyen virtuális perszónák veszélybe sodorhatják a valódi életben meglévő kapcsolatokat.

A legutóbb Amerikában zajlott komputer-humán kapcsolatot taglaló konferencián közzétettek egy tanulmányt, mely szerint az online randizók az esetek többségében füllentenek a külsejükkel kapcsolatban. A kutatók szerint a férfiak szisztematikusan túlbecslik magasságukat, míg a nők alábecslik a súlyukat – mondta Jeffrey Hancock, a Cornell University kommunikációs professzora.

Egy online affér jóval veszélyesebb, mint egy fájdalmas kapcsolat-megszakítás – ahogyan ezt a legújabb amerikai eset is bizonyítja. Tavaly szeptemberben ugyanis halált okozott a kiberfantázia – melyben 18 éves tengerészgyalogosként és fiatal csábos hölgyként éldegélt két középkorú ember – miután Buffalo külterületén Brian Barrettet agyonlőve találták. A nyomozók Barrett kollégáját, Thomas Montgomery-t vádolták a gyilkossággal, mondván, az indíték féltékenység volt, ugyanis mindketten ugyanannak a nőnek udvaroltak az Interneten. Mint kiderült, az attraktív nő egy negyvenéves anya volt, aki a lánya személyisége mögé bújva kérette magát az internetes udvarlóknak. Montgomery-vel 2005-ben kezdtek chatelni, Bartlett később lépett a kapcsolatba. Montgomery tárgyalása a gyilkossággal kapcsolatban júniusban lesz, ám a felesége beadta a válópert is.

Az amerikai J A Hitchcock, az internetes bűncselekmények szakértője szerint az ügy kiválóan demonstrálja, hogy az Internet a csalás, a féltékenység és a kétségek világhálója is egyben, amely abból ered, hogy az online flörtölést látszólag ártalmatlan tevékenységnek gondoljuk.

„Bízom benne, hogy az ügy miatt az emberek legközelebb kétszer is meggondolják, hogy mit csinálnak online, és hogy a tetteiknek milyen hosszú távú következményei vannak.”

Ha az alábbi kérdésekre adott válaszok között öt vagy annál több „igen” szerepel, akkor nagy valószínűséggel a chat már kiberviszonnyá vált.

1. Az elmúlt héten három óránál többet beszélgettél online „barátoddal”?
2. Már várod/előre örülsz a következő csevegésnek?
3. Kényelmetlenül éreznéd magad, ha a pasid tudna a „barátod”-ról, és ő is csatlakozna a csevegéshez?
4. Szívesebben használod a chat-et, ha nincs körülötted senki?
5. Keresel kibúvókat, csak hogy online lehess?
6. Bezárod az ablakot, ha valaki közelít feléd?
7. Többet beszélsz az érzéseidről, gondolataidról, teljesítményedről, és csalódásaidról a „barátodnak”, mint a pasidnak?
8. Hétköznapi problémákat is megosztasz vele?
9. Úgy gondolod, hogy az online „barátod” megértőbb és jobban támogat, mint a valós pasid?
10. Nem tudod hogyan tovább a partnereddel?
11. Megváltozott a szexuális életed a pasiddal, mióta találkoztál a „barát”-oddal?
12. Küldtél neki képet, beszéltél vele telefonon, vagy már kávéztatok együtt?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés