Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Firefox 3

Már kipróbálható, mit tud az új generációs böngésző.

Tavaly, ősz végén adta ki a Mozilla Foundation Firefox böngészőjének újragondolt, biztonságosabb változatát, mely már a második generációhoz tartozik. Antiphishing szűrővel, jobb füles ablakkezeléssel, megnyitott oldalak mentésével gazdagodott a szoftver – ám már akkor is tudni lehetett, hogy előbb-utóbb újabb generációváltás fog bekövetkezni a program életében. És habár ennek még egyáltalán nincs itt az ideje, kis ízelítőt kaphatunk abból, mire lesz majd képes a Firefox 3 (letöltés itt).

Több mint egy éve dolgoznak a fejlesztők a 3-as változaton, mely nemrég elérte a második alfa státuszt – ezt finomította kicsit tovább a Mozilla. Az alapítvány elérhetővé is tette az eddigi munka eredményét, melynek beszerzését azonban nem javasolják mindenkinek. A jelenleg Gran Paradiso kódnév alatt futó alkalmazás kifejezetten a technikai megszállottak számára ajánlott; és közülük is elsősorban azoknak, akik a grafikus újításokra fogékonyak. A Firefox 3 ugyanis jobban támogatja a Scalable Vector Graphics (SVG) nyelvet, illetve a Cairo grafikai könyvtár projektet. Ennek célja, hogy a weblapok ugyanúgy nézzenek ki, függetlenül az alkalmazott platformtól. Az új könyvtár alatt fordított oldalak megegyező kinézettel tárulnak a felhasználó elé, akár PC, akár mobil eszközön nyitotta meg a weblapot, állítják a fejlesztők.

Új funkció a places névre keresztelt lehetőség, mely a könyvjelzőket és az oldaltörténetet (page history) helyezi új keretek közé. Megvalósítását tekintve az Internet Explorer 7 kedvencek funkciójára hasonlít. Emellett ismét változni fog a füles böngészés, mégpedig a megnyitott fülek átrendezésében, sorrendjének változtatásában. Ezenkívül egy új gombbal gazdagodott a GUI, mely az utoljára megnyitott fül mellett helyezkedik el; használatával egy új fület lehet megnyitni.

Az új, 3.0 Alpha 2 változat letölthető gyors Download szerverünkről. Apróbb hibajavításokat, illetve kezelőfelületbeli frissítéseket tartalmaz a korábbi verzióhoz képest.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés