Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zenehallgatás: a CD másodrendűvé válik

Kütyük

Zenehallgatás: a CD másodrendűvé válik

Egyre többen az Internetről szerzik be a hallgatnivalót.

A digitális zeneeladások majdnem megduplázódtak 2006-ban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest, így közel 2 milliárd dolláros bevételt hoztak. A felhasználók 795 millió dalt töltöttek le legálisan, 89 százalékkal többet, mint 2005-ben; közel 500 internetes zeneáruházból, a világ 40 országában. Ez már az eladások 10 százalékának felel meg, dinamikusan szorítva vissza a kompakt lemezes eladásokat. A jövőben a trend erősödése várható: az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) 2007 Digital Music Report jelentése szerint az online eladások 2010-re már a világon mindenhol átlagosan 25 százalékos részt hasítanak ki a dalok értékesítéséből. Mindeközben az online elérhető zeneszámok mennyisége is közel megduplázódott, meghaladva a 4 milliós darabszámot.

John Kennedy, az IFPI egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a zeneipar szent gráljának számító CD eladás visszaszorulóban van, ám ezt nem ellentételezi teljesen az Interneten keresztüli értékesítés. Legalábbis globális léptékben nézve nem – az összesített zeneeladások 2006 első felében 4 százalékkal estek, és ezért elsősorban a zenei kalózkodást teszik felelőssé az IFPI-nál.

A zeneipar az 1990-es évek végétől számítja a kalózkodás komoly előretörését. Az elmúlt években – véleményük szerint – sikerrel tudtak fellépni a jelenség ellen, egyrészt az olyan legális alternatívák, mint az Apple Itunes támogatásával, másrészt a file-cserélők elleni jogi fellépésekkel. Az IPFI közlése szerint a világon eddig szerte több mint 30 ezer per indult, megbüntetendő a zenerajongókat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés