Connect with us

Hirdetés

technokrata

3 év börtön internetes tiltakozásért

Kütyük

3 év börtön internetes tiltakozásért

Egy kínai bíróság több évnyi szabadságvesztésre ítélte az ország egyik állampolgárát.

Korábban több oldalon keresztül cikkeztünk Észak-Koreáról, mint a Föld leginkább „internettelen” országáról. Kína ugyan ennél sokkal megengedőbben viszonyul a Világhálóhoz, de ahogy a való életben, úgy az online világban sem enged teret a kommunista rezsim ellenében felszólaló véleményeknek. Ennek ékes példája az a minap kimondott ítélet, mely egy online tiltakozót kárhoztatott 3 éves börtönbüntetés letöltésére.

Egy hong kongi emberjogi szervezet számolt be arról, hogy Li Jianping egy internetes esszé megírása és terjesztése miatt kapott súlyos szabadságvesztést – melynek tényét a férfi ügyvédje meg is erősítette, de a részletekbe nem kívánt belemenni. A szabad tájékoztatásért küzdő kínai kálváriája még áprilisban kezdődött. Ekkoriban bizonyították rá, hogy az ország területén kívüli website-okon még 2003-ban olyan tanulmányt jelentetett meg, amely az „állami tekintély aláaknázására” irányult. Jianping ugyanis az 1989-es, demokráciát követelő megmozdulásokról írt – vesztére.

A 40-es éveit kezdő férfi egyébként csak a saját maga által átélt eseményeket dolgozta fel – a szólásszabadságért küzdő kínai maga is részt vett a múlt század legvégén kibontakozott Tienanmeni téri tüntetésen. Akkor a kínai rezsim durva eszközökkel: fegyverrel és bebörtönzésekkel nyomta el a főként diákokból álló kezdeményezést; az erről való informálás pedig azóta is szigorúan szabályozott (leginkább tiltott) az országban.

Kína az első helyen áll azon országok sorában, melyekben rendszeresen letartóztatnak újságírókat, olvasható a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) újságíró-szervezet beszámolójában. Eszerint legalább harmincketten vannak előzetes letartóztatásban, és további legalább 50 online kampányoló embert ítéltek már börtönbüntetésre.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés