Connect with us

Hirdetés

technokrata

Akkumulátorok: technológiai váltás előtt állunk

Kütyük

Akkumulátorok: technológiai váltás előtt állunk

A lítium-ionos technológia felett már eljárt az idő; a következő generációs megoldások pedig már majdnem készen állnak.

Notebookok, mobiltelefonok és egyéb hordozható elektronikai eszközök – közös jellemzőjük, hogy valamilyen energiaforrásra van szükségük a működéshez. Ezt a szerepet napjainkban szinte minden esetben egy lítium-ionos akkumulátor tölti be, pedig a technológia felett már kezd eljárni az idő. Az egyik lehetséges utód a vékonyfilmes megoldást igyekszik elhozni hétköznapjainkba.

Egyelőre még prototípus formában létezik csak az ezen technológiát alkalmazó akkumulátor. Jellemzője, hogy sokkal kisebb a kockázata egy begyulladásnak vagy a túlmelegedésnek – ezt annak köszönheti az eszköz, hogy a folyékony lítium helyett az elem szilárd változatát alkalmazzák a magban. Emellett fontos paraméterei közé tartozik az is, hogy szinte semmit nem veszít töltöttségéből az idő múlásával; az akkumulátor pedig akár több ezerszer is újratölthető, mielőtt le kellene cserélni.

Habár még kereskedelmi forgalomban nem kaphatók ilyen energiaforrások, a piac egyes szereplői már készülnek a nyilvános megmérettetésre. Az Egyesült Államokban található Infinite Power Solutions például nemrég jelentette be, hogy sikerült minden technikai nehézséget leküzdeniük, és így, egy több tízmillió dolláros befektetés révén, hamarosan nekiállhatnak a tömegtermelésnek. Ha minden a kolorádói vállalat tervei szerint alakul, akkor jövőre már lekerülhetnek az első példányok a futószalagról. Raymond R. Johnson, a vállalat elnöke egyben azt is bejelentette, hogy a prototípust képesek voltak több mint 10 ezerszer feltölteni és kisütni.

Az Infinite Power Solutions mellett több más cég is folytat kísérleteket a vékonyfilm technológiával. A jövő első gyártói a Cymbet Corporation, az Excellatron Solit State és az Oak Ridge Micro-Energy közül kerülhetnek ki.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés