Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kisfilm a jogvédelemről – egyetemeken terjesztenék

Kütyük

Kisfilm a jogvédelemről – egyetemeken terjesztenék

A zeneipar a felsőoktatásban hintené tovább az igét, de sokan nem értenek egyet a videó tartalmával.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Társasága (RIAA, Recording Industry Association of America) egy olyan oktatófilmet jelentetett meg, mellyel a diákokat az illegális másolás elkerülésére szeretnék nevelni. A videó tartalma azonban többek szerint sem nevezhető nyíltnak és egyenesnek; például az USA-beli Consumer Electronics Association is tiltakozását fejezte ki a felvétellel kapcsolatban. Az amerikai egyetemeken terjeszteni tervezett film azt sugallja a diákoknak – állítják -, hogy legyenek szkeptikusak az ingyenes tartalommal szemben, illetve, hogy minden esetben illegális egy dalról másolatot készíteni.

Az RIAA évek óta tartó pereskedés mellett igyekezett megzabolázni a fogyasztói tudatosságot is, melyet a szövetség a felhasználók oktatásának nevez – ennek eleme a nemrég bemutatott videó. Ami ráadásul nem is hiába készült el: a jogvédők közlése szerint már 350 USA-beli felsőoktatási intézmény mutatott érdeklődést a kisfilm irányába.

A polgári szervezetek tiltakozására az RIAA egyik képviselője a következőképp reagált: „Először azt mondták, hogy nem kellene kierőszakolni jogaink betartatását. Most azt mondják, hogy az oktatási erőfeszítéseink szintén rosszak. Márpedig nem fogadjuk el a „ne tegyünk semmit” megközelítést. Tovább folytatjuk közös munkánkat a felsőoktatási intézményekkel [..]”

Maga a kisfilm egyébként mindössze 7 perces; tartalmát tekintve pedig egy narrátor próbálja meg a szerzői jogokat elmagyarázni, illetve olyan következményekről nyújt tájékoztatást, melyek a zeneletöltés folyományai lehetnek az Egyesült Államokban. Ilyen eshetőség például az, hogy valakit letartóztatnak és/vagy beperelnek a szerzői jogok megsértése miatt.

A kisfilm szerint az eredetiről másolatot készíteni, egészen addig, amíg az eredeti a másolatot is birtokló személy tulajdonában van, megengedett. A barátoknak készített másolat, vagy az e-mailes terjesztés azonban ugyanolyan illegális, mint az ingyenes letöltés, próbálja meggyőzni a narrátor a videót nézőt. Ez azonban ellentétben van azzal az ismertetővel (Frequently Asked Question), amelyet a videóhoz mellékel a szervezet. Itt található egy olyan kérdés, mely arra irányul, hogy aki zenét vásárolt, annak joga van-e fel- vagy letölteni dalokat. Az RIAA válasza szerint ez megengedhető, ha produktív vagy iskolai célokra történik; arról azonban nem szól – állítják a kisfilm kritizálói -, hogy mi a helyzet azon otthoni felvételek kezeléséről, melyeket a törvény (egyéni felhasználásra) engedélyez.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés