Connect with us

Hirdetés

technokrata

Odacsaptak a torrentezők

Kütyük

Odacsaptak a torrentezők

A The Pirate Bay torrentsite-ot leállító svéd rendőrség website-ját hackerek támadták meg, kifejezendő az akcióval szembeni ellenérzésüket. Emellett több százan az utcára vonultak – forradalmi hangulat Svédországban a file-csere miatt?

Amint arról mi is beszámoltunk, a múlt hét közepén leállt a The Pirate Bay tracker, mely a Suprnova bukása óta az egyik (hanem A) legnagyobb bittorrent szerver „volt”. A kiesés azért következett be, mert a skandináv rendőrség akcióba lépett a site ellen. A svéd bűnüldöző szervek ötvennél több, házkutatási paranccsal felszerelkezett munkatársa a múlt héten tíz különböző helyen tartott rajtaütést, amelynek következtében három személyt őrizetbe vettek, illetve hardvereszközöket foglaltak le.

Az esetnek igazából egyetlen eredménye lett: hatalmas hírverést sikerült csapni az amúgy is igen népszerű oldalnak. A The Pirate Bay ugyanis pár nappal az esetet követően ismét üzemel; különböző, más országokból működtetett tükörszerverek igyekszenek az internetezők letöltési igényeit kielégíteni. A svéd üzemeltetőkre pedig nehéz lesz könnyen büntetést mérni, hiszen maga a tracker szerver nem tárol(t) egy bitnyi illegális adatot sem, köszönhetően a Bittorrent technológia speciális kialakításának.

Voltak azonban, akiket ennyi nem elégített ki, és a nyilvánvalóan jogvédői nyomásra kezdeményezett rendőri akciót meg kívánták torolni. Ennek következtében még csütörtökön elérhetetlenné vált a svéd rendőrség website-ja, majd vasárnap a kormányzati webhely is „meghalt”, köszönhetően e felháborodott hackereknek. Jelenleg már mindkét oldal üzemel (ahogyan a The Pirate Bay is). A támadásért egyébként a World Wide Hackers nevű csoportot teszik felelőssé, legalábbis a helyi Aftonbladet újság ezt a társaságot nevezte meg.

Nem csak illegális módon fejezték ki tiltakozásukat a svéd torrentezők: szombaton több száz ember demonstrált Stockholm utcáin. Mindannyian a „Kalóz-öböl” elleni akcióval szemben tiltakoztak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés