Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felhasználhatók lesznek az Origo tartalmai

Kütyük

Felhasználhatók lesznek az Origo tartalmai

Magyarországon először a portálon a saját előállítású tartalmak egy része Creative Commons licenc alatt jelenik meg, melynek használatával – egyelőre tesztjelleggel – nem kereskedelmi jellegű, változatlan felhasználás válik lehetővé, az Origo megjelölésével.

„Az új szolgáltatás egyrészről az egyéni internetezők számára tartogat előnyöket, akik nem foglalkozásszerűen tartanak fent weboldalakat (blogok, rajongói oldalak stb.), másrészt ezáltal a nonprofit szféra is komoly segítségre lel, hiszen így az Origo-nál már meglévő információbázist lehet gyorsan és hatékonyan „újrahasznosítani”. Mindez különösen hasznos lehet az oktatási intézmények valamint az önkormányzatok számára, amelyek eddig is rendszeresen kértek a portáltól engedélyt a cikkek használatára – mondja az új lehetőségről Weyer Balázs, a portál főszerkesztője – „Az egyelőre teszt jelleggel induló szolgáltatás célja, hogy egyszerűsítse a szerzői jogi engedélyezési rendszert.”

A Creative Commons mozgalom a szerzői jogi védelem alatt álló művek interneten keresztüli felhasználását szeretné könnyíteni. A mozgalom elítéli az illegális felhasználásokat, helyette a szerzői jog megreformálását tűzi ki célul. A Creative Commons egy licencrendszert biztosít, melynek segítségével a művek szerzői közvetlenül adhatnak felhasználási engedélyt a felhasználóknak.

„Az Origo lépése világszinten is úttörő jellegű, hiszen nagyon kevés az Origo-hoz hasonló jelentőségű portál, amely a híreit ilyen formában teszi közzé” – fűzi hozzá Bodó Balázs, a Creative Commons mozgalom egyik magyarországi kezdeményezője. „A licencet majd 40 országban sok millió szerző használja, akik felismerték, hogy az internetben rejlő technikai terjesztési képesség mellé jogi hozzáférhetőséget is társítani kell.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés