Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megnevesített file-cserélők – vége az anonimitásnak!

Kütyük

Megnevesített file-cserélők – vége az anonimitásnak!

Tíz nagy-britanniai Internet-szolgáltató számára rendelték el, hogy fedjék fel egyes felhasználóik adatait.

Tizenkét hónapos vizsgálat után rendelkezett úgy a brit legfelsőbb bíróság, hogy fel kell fedni annak a 150 brit Internet-előfizetőnek a személyes adatait, akiket azzal vádol egy, a szoftverlopások ellen küzdő szervezet (Federation Against Software Theft – Fast), hogy illegálisan osztottak meg jogvédett programokat a Világhálón keresztül. A BT-nek, a Tiscalinak és még nyolc másik ISP-nek a következő két héten belül kell ezeket az adatokat a jogvédők rendelkezésére bocsátaniuk.

Operation Tracker néven indult az a vizsgálat, melyet a Fast kezdeményezett egy évvel ezelőtt. Ennek során 150 olyan szigetországbeli állampolgárra akadtak az Interneten, akik engedély nélkül tettek elérhetővé szoftvereket. Mivel azonban legtöbbjük hamis neveket és e-mailcímeket adott meg magáról a Világhálón keresztül, ezért a szervezet a bírósághoz fordult. Azt akarta elérni, hogy tegyék számára elérhetővé az érintettek neveit, címeit és egyéb személyes adatait – és a minapi döntést tekintve sikerrel is járt.

A szövetség nyilvánvalóvá tette, hogy amint birtokába kerül a szükséges információknak, azonnal a rendőrséghez fordul, illetve jogi lépéseket kezdeményez a megosztókkal szemben. „Könnyen leszedethetjük az Internetről a hivatkozásokat, de ez nem szünteti meg a szoftverkalózkodás gyökereit, mivel a linkek órákon belül megjelennek máshol.” – mondta John Lovelock, a Fast igazgatója – „Ehelyett jóval távolabbra mutató akciókat tervezünk, példát akarunk statuálni, hogy leállítsuk a lopásokat és a szerzői jogok semmibevételének szokását.”

Maximum két év börtönbüntetés szabható ki a szigetországban a jogvédett tartalmak engedély nélküli terjesztőire. Emellett pénzbüntetéssel is sújthatók az érintettek, melynek összege nincsen maximalizálva. A rendelkezés mégsem hat elég szigorral: a BSA jelentése szerint az Egyesült Királyságban használt szoftverek mintegy negyede lincenc nélkül használt, hamisított vagy kalózpéldány. Hazánkban ennek aránya valahol 40 százalék környén található.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés