Connect with us

Hirdetés

technokrata

Átlátszó OLED panelek

Kütyük

Átlátszó OLED panelek

A Fraunhofer Intézet munkatársainak újgenerációs OLED kijelzőket sikerült kifejleszteniük.


A kutatók most olyan OLED kijelzőket állítottak elő, melyek fényemittáló műanyagokra építkezve alaphelyzetben átlátszóak lehetnek. Fontos, hogy ezek a panelek mind fényerő, mind hatékonyság, mind pedig élettartam tekintetében olyan kiváló adottságokkal rendelkeznek, hogy akár már hamarosan felbukkanhatnak a kereskedelmi forgalomban.

˝Eredményeink elérésében fontos szerepe volt annak, hogy új típusú fémelektródákat alkalmaztunk az elektromos áram vezetéséhez˝ – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Armin Wedel, az egyik szakember. ˝A korábbi fémoxid bevonatok túl vastagok voltak ahhoz, hogy elég fényt engedjenek át magukon. A vastagság csökkentésével nem csak a fényáteresztés, hanem egyben a kijelző élettartama is javult˝ – tette hozzá Wedel.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az átlátszó OLED paneleket immár akár a hagyományos TFT technológiájú LCD-kkel együtt, kombináltan is lehet használni. Az első ilyen hibrid kijelzők prototípusai nemrégiben már el is készültek.

Mint ismeretes, a mobiltelefon piacon az eddigiekben csak a kisméretű külső kijelzők voltak OLED panelek, nemrégiben azonban a BenQ-Siemens bejelentette az S88-as modelljét, melynek nagyméretű, 176×220 pixeles, 262 ezer színárnyalatú kijelzője is OLED alapokon nyugszik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés