Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szenzáció: 3,6 Mbit-es mobil letöltés a gyakorlatban!

Kütyük

Szenzáció: 3,6 Mbit-es mobil letöltés a gyakorlatban!

Az újgenerációs vezeték nélküli mobil adatátviteli technológiák mostanság már a gyakorlatban is bebizonyítják, hogy pontosan mire is képesek.

Az eddigiekben már nem egy olyan 3,5G tesztről számoltunk be, melynek keretein belül 1,5-2 Mbit/s-os letöltési sebességet sikerült elérni a gyakorlatban, a legfrissebb híradások pedig már arról szólnak, hogy a HSDPA-val már a 3,6 Mbit/s-os sebességet is sikerült elérni.


Egy az Option és a Nortel cégek által a napokban elvégzett tesztben valós, hétköznapi körülmények között sikerült elérni ilyen rendkívül nagy sávszélességet, mely a legtöbb vezetékes Internet szolgáltatásnál is gyorsabb. Fontos, hogy a tesztben kereskedelmi forgalomban kapható Nortel HSDPA infrastruktúrát, valamint Qualcomm MSM 6280 technológiájú berendezéseket használtak, tehát ezúttal nem kísérleti berendezéseknek jutott a főszerep.

Az említett vállalatok munkatársai egy notebookba helyezett HSDPA adatkártyát nyúztak a tesztekben, így például nem csak fixen, szobában tartózkodva használták a mobil hálózatot, hanem nagy sebességgel mozgó autóban is. A tesztek közben nagy felbontású videóanyagokat és MP3 zenéket töltöttek le a világhálóról, illetve élő televíziós adásokat néztek.

Összehasonlításképp, a jelenleg világszerte szárnyait bontogató 3G maximum 384 Kbit/s-os letöltési sebességre képes, miközben feltöltési sávszélessége legfeljebb 64 Kbit/s. A vezetékes telefonvonalat használó DSL kapcsolatok belépő sebessége 384-512 Kbit/s, a komolyabb előfizetéses csomagok pedig 1-3 Mbit/s-os download sávszélességet biztosítanak. A 3,5G azonban nem csak a sávszélesség (maximum 14,4 Mbit/s), hanem a válaszidő tekintetében is alaposan ráver a 3G-re. Míg az UMTS szabvány szerint csak 10 milliszekundumonként lehet adatcsomagokat küldeni, addig a HSDPA ezen értéke alig 2 milliszekundum.

Hazánkban egyébként jelenleg a T-Mobile és a Pannon GSM végez HSDPA teszteket.

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel az Option-féle ˝HSDPA Ready˝ koncepció. Ennek lényege, hogy amikor egy mobil szolgáltató úgy dönt, hogy már meglévő UMTS (3G) hálózatán bekapcsolja az HSDPA-t (3,5G), onnantól kezdve az operátor weblapjáról bárki letöltheti az Option adatkártyákhoz szánt legújabb, immár HSDPA-képes firmware-t. Az Option GlobeTrotter 3G/EDGE és az Option GlobeTrotter FUSION+ egyaránt ˝HSDPA Ready˝ termékek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés