Connect with us

Hirdetés

technokrata

Élő tévé a zsebünkben

Kütyük

Élő tévé a zsebünkben

Mit jelent a mobiltévé? A mobiltévé név önmagáért beszél: televíziós tartalmak fogadásáról van szó a mobilkészüléken.

Lehet a műsor hírösszefoglaló, a friss piaci hírek, a kedvenc szappanoperánk, vagy a legújabb sporthírek, a közeljövőben mindezt menet közben is megnézhetjük a mobilkészüléken.

Világszerte több mint kétmilliárd embernek van mobiltelefonja. Közülük egyre többen használják mobiltelefonjukon a multimédiás szolgáltatásokat – nem csak kommunikációra, hanem szórakozásra, hírek és információk megszerzésére is. A mobiltévé lesz a következő nagy dobás.

Hogyan működik a mobiltévé?
A mobiltévé megvalósításának kulcsát a hagyományos sugárzási szabványok és a kézikészülékek jellemzőinek – a mobilitás, a kisebb kijelző és antenna, az épületen belüli hálózatok, és az akkumulátor biztosította áramellátás – összehangolása jelenti.

A technológiát DVB-H-n működő IP Datacasting-nak nevezik, amely a digitális műsorsugárzás és az internet protokoll kombinációja. A kézikészülékek e technológiával fogják az adást. A DVB-H méretezi át kisebb készülékek számára a világszerte a tévékészülékek millióiban működő technológiát. A jelek vételéhez a kézikészülékekben a cellás vevőtől független rádióvevőre is szükség van. A DVB-H vevő a Bluetooth vevőhöz hasonló módon épül be a mobilkészülékekbe.

A rendszer a GSM vagy a 3G hálózattól elkülönülve működne, hiszen a felhasználók a hagyományos televízióhoz hasonló módon folyamatosan, és nem csak igény esetén foghatnák a műsort.

A DVB-H előnyei
A DVB-H a legtöbb piacon a jelenleg elérhető legjobb átviteli rendszer. 2004 novemberében az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) a DVB-H-t határozta meg az európai mobiltévé szolgáltatások szabványaként.

Mivel a DVB-H a már kiépített földi sugárzású televízió-infrastruktúrán (DVB-T) alapul, a mobiltévé-szolgáltatás beindításának költségei csökkennek. A mobil környezetben is kiváló, a televíziókon megszokott minőségű képet, alacsonyabb energiafelhasználást, és a csatornák széles választékát (maximum 50 mobilcsatorna fogható) biztosító DVB-H nyújtja a legjobb felhasználói élményt. A DVB-H-t 2006-ra közel 300 millió felhasználó éri majd el.

WCDMA (3G) hálózatokon már fogható ennél korlátozottabban működő mobil televízió-szolgáltatás. Az Orange Nagy Britanniában a Nokia 6680-on indította el mobil tévészolgáltatását.

Készülék
A rendszert jelenleg a világ számos országában tesztelik a Nokia 7710 okostelefonnal, amelyen a Nokia Streamer nevű akkumulátor-tartozék (azaz a DVB-H vevő) fogja az adást. A Nokia Nseries családba tartozó, új Nokia N92 lesz a világ első DVB-H-képes kézikészüléke (beépített DVB-H vevővel). Az Informa szerint 2010-re világszerte 50,97 millió DVB-H készüléket adnak el.

Előnyök a nézőknek
A mobiltelefonon elérhető televízió azt jelenti, hogy az emberek bárhol nézhetik az ismerős és népszerű tartalmakat. A világ egyik első mobiltévé próbaüzemének eredményei szerint a Helsinkiben élő résztvevők több mint fele véli úgy, hogy a mobiltévé szolgáltatás sikeres lesz. 41 százalékuk hajlandó lenne fizetni a mobiltévé-szolgáltatásokért.

Előnyök az iparág számára
Televíziós társaságok / Műsorgyártók
-A mobiltévé lehetőséget teremt mind a nézettségi arány növelésére, mind az új csúcsidők (például munkába menet vagy munkából jövet idején) kialakulására
-Népszerű tartalmak ismételt felhasználása, új fórum a műsor terjesztésére, illetve további bevételi lehetőségek
-Új, kifejezetten a mobiltévézésre készült tartalmak és formátumok létrehozása
-A mobiltévé biztosította interaktivitásnak köszönhetően a kereskedelmi csatornák az újabb hirdetésibevétel-forráshoz jutnak, a közszolgálati televíziók pedig még jobb szolgáltatást nyújthatnak.

Hirdetők
-Újabb fórum a márkával kapcsolatos üzenetek célba juttatására és a célközönséggel folytatott interakcióra

Mobilszolgáltatók
-Kiváló szolgáltatás, amely érdekli az ügyfeleket, és lehetőséget teremt az interaktív szolgáltatások bevezetésére
-Hatalmas potenciális bevétel – a helsinki próbaüzem résztvevőinek fele elfogadhatónak tartotta a havi 10 eurós fix előfizetési díjat
-Az interaktív szolgáltatások fokozzák a mobilhálózat forgalmát, amely ismét a bevételek növekedését vonja maga után
-Lehetőség a differenciált kínálat bevezetésére. A felmérés szerint a potenciális felhasználók fele a mobiltévéért hajlandó lenne szolgáltatót váltani.

Műsorszórók
-A létező hálózati infrastruktúra, például a magas tévétornyok megfelelőek a mobiltévé sugárzásához. A mobilszolgáltatókkal fennálló kapcsolat fejlődésével és a mobiltévé elérhetőségének bővülésével párhuzamosan nőnek a bevételek
-A műsorszórók számára a mobiltévé feltalálása kényelmes megoldást jelent a profit biztosítására a távoli jövőben

Mikor lesznek elérhetők a kereskedelmi mobiltévé-szolgáltatások?
A mobiltévé-szolgáltatást Japánban és Dél-Koreában (ugyan más technológiával, de) már bevezették, míg Európában 2006-ban várható a kereskedelmi mobiltévé-szolgáltatások elindulása. Októberben a Mediaset és a TIM bejelentette, hogy Olaszországban 2006 folyamán elindítják a világ első kereskedelmi DVB-H mobiltévé-szolgáltatását. A Frost and Sullivan elemzőcég szerint a DVB-H piac értéke 2011-re eléri a 6,8 milliárd eurót.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés