Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pannon GSM: az EDGE és a 3G fontos, a Wi-Fi nem annyira

Kütyük

Pannon GSM: az EDGE és a 3G fontos, a Wi-Fi nem annyira

A Pannon GSM ma jelentette be kereskedelmi 3G szolgáltatását, de a sajtótájékoztatón korántsem csak a 3G-ről esett szó.

Ove Fredheim kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a 3G mellett egy ugyancsak fontos adatátviteli technológiát, a 2,75G-nek is nevezett EDGE-et sem szabad elhanyagolnunk. A Pannon GSM vezérigazgatója elmondta, hogy míg az EDGE képes telefonok már jelentős mennyiségben vannak jelen a piacon, addig jelenleg még csak néhány ezerre tehető azon magyar előfizetők száma, akik 3G készülékkel rendelkeznek.

Hazánk második legnagyobb mobil operátora egyébként büszke arra, hogy Budapesten – a T-Mobile-hoz hasonlóan – gyakorlatilag már 100 százalékos EDGE lefedettséggel bír, illetve, hogy országos szinten a lakosságnak már több mint 50 százaléka használhat ilyen szolgáltatásokat. 3G kapcsán egyelőre még nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis jelen pillanatban még csak Budapest belső kerületeiben lehet kihasználni az UMTS nyújtotta előnyöket. Várakozások szerint év végére 100 százalékos lesz a Pannon GSM budapesti 3G lefedettsége. Az első magyar kereskedelmi 3G szolgáltató, a T-Mobile már most is 75 százalék feletti 3G lefedettséggel büszkélkedhet, és év végére ugyancsak le szeretné fedni az egész fővárost.

Az EDGE segítségével maximum 240 Kbit/s-os adatátviteli sebesség érhető el, a 3G pedig akár 384 Kbit/s-ra is képes. További lényeges különbség, hogy videótelefonálni csak 3G hálózatban lehet.

A Pannon GSM szerint egyelőre nincs jelentős igény a Wi-Fi-re, így a közeljövőben nem indít ilyen vezeték nélküli szolgáltatásokat, ellenben a 3G utódjának nagy jövőt jósol. Az operátor már 2006-ban elkezdi a mintegy 1 Mbit/s-os sávszélességű HSDPA, vagyis 3,5G tesztjeit.

A magyar mobilpiac harmadik képviselője, a Vodafone egyelőre mind EDGE, mind pedig 3G ügyben hallgat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés