Connect with us

Hirdetés

technokrata

170 Mbps az elektromos hálózaton keresztül

Kütyük

170 Mbps az elektromos hálózaton keresztül

Áttörés vagy csak újabb kísérlet? A Matsushita Electronics új fejlesztése.

Az áramvezetékek minden felhasználó otthonában és vállalat telephelyén elérhetőek – hiszen energia nélkül se termelés, se szolgáltatás nincs. Ezt a tényt felismerve már számos vállalat próbálkozott azzal, hogy az elektromos eszközök táplálására felhasznált hálózatot jeltovábbításra is alkalmazza. Habár több fejlesztés is napvilágot látott már, eddig többnyire a jelentős sebességbeli kompromisszumokat igénylő megoldásokkal találkozhatott a hétköznapi ember – már ha egyáltalán találkozott.

Jellemzően 10 Mbps-os vagy annál alacsonyabb sebességeket értek el eddig a témában érdekelt vállalatok; fejlesztéseik hatékonyságában ráadásul szigorú korlátozást jelentett az adott kábel hossza. A fő problémát ugyanis az okozza, hogy a jel eldisszipál a kábeleken keresztül – ez a jelenség a kiindulási ponttól durván 150 méteres távolságban válik olyan mértékűvé, hogy már ellehetetleníti a kommunikációt. Ezzel pedig maximum csak lokális hálózatot lehet létrehozni, a WAN-ra csatlakozás nem működik.

A Matsushita azonban korszakalkotó technológiát kezdett emlegetni. A távol-keleti vállalat mérnökei ugyanis arról számolhattak be a minap, hogy – az ő szavaikkal élve – áttörést értek el az elektromos hálózaton való adatkommunikáció terén. Egy újonnan fejlesztett chip segítségével ugyanis hétköznapi hálózati csatlakozók révén számítógépeket tudtak adatkommunikációba kapcsolni. Az – egy japán kereskedelmi kiállítás keretei között bemutatott – technológia másodpercenként 170 megabit információ átvitelére volt képes.

Mindezek türkében nem meglepő, hogy a vállalat máris grandiózus terveket dédelget: a Matsushita szerint ez a technológia, valamint az ő chipjük lesz a megoldás a háztartásban használatos elektromos eszközök, a tévé, a mikrohullámú sütő, a hűtőszekrény, a mosógép stb., Internetre való csatlakoztatására. Már kereskedelmi forgalomban is kapható néhány ezek közül: a Matsushita például olyan tévékészülékeket és hűtőket is árul, amelyek az általa kifejlesztett lapkával vannak ellátva.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés