Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt az ideje renoválni az Internetet?

Kütyük

Itt az ideje renoválni az Internetet?

Egy újabb terv van születőben a jó „öreg” Világháló megújítására.

Az USA-beli Nemzeti Tudomány Alapítvány (NSF – National Science Foundation) közlése szerint egészen az alapoktól kezdve megújítanák az Internetet, aminek révén le kívánják végre tudni a Világháló gyerekbetegségeit. Az új projektről (Global Environment for Networking Investigations – GENI) először a múlt héten tárgyaltak az érintettek: az alapítvány képviselői és a témával foglalkozó kutatók Philadelphiában ültek össze, megtárgyalni a lehetőségeket. Az már most látszik, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket: habár pontos üzleti terv még nincs, de a költségeket több mint 300 millió dollárra becslik.

A projekt két fő csapásirányból áll: egy kutatási program és a tesztelési környezet létrehozását foglalja magában. Az NSF képviselői által elmondottak szerint az új hálózat elsődlegesen a biztonságra koncentrálna, ugyanakkor „átjáró számítástechnikai” környezetet biztosítana a mobil, a vezetékmentes és az érzékelőhálózatok számára. A tervek szerint a kritikus infrastruktúra ellenőrzésére ugyanolyan jól használható lenne, mint az emberek milliói által használt új szolgáltatások kezelésére.

Peter A. Freeman, az alapítvány helyettes igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a jövőben egyre nagyobb méretűvé váló adatforgalom mindenképp komoly védelmet igényel. Emiatt érdemes elgondolkodni azon, milyen új, az Interneten túlnyúló architektúrával lehetne ezt biztosítani. Jelenleg azonban az NSF egyik legfontosabb feladata, hogy további résztvevőket találjon a projekt számára, például más kormányzati szervezetek támogatását is szeretnék megszerezni.

Leonard Kleinrock, a Kaliforniai Egyetem számítógépes tudománnyal foglalkozó kutatója szintén az új tesztkörnyezet létrehozásának fontosságát hangsúlyozta, mellyel a tudósok olyan kísérleteket is elvégezhetnek, amiket a „hagyományos” Interneten nem lehet. Az Arpanet létrehozásánál szintén jelen levő Kleinrock egyetértett kollégájával abban is, hogy egy dekád múlva jóval nagyobbra duzzad majd az átvitt adatok mennyisége – és ezek nagy részéről már nem is a PC-k tehetnek majd. A mobiltelefónia terjedése, a kéziszámítógépek egyre népszerűbbé válása mellett számolni kell egy olyan folyamattal is, amire az Internet megalkotásakor senki sem gondolt: az érzékelők hatalmas hálózatára. Ezek lehetnek hőmérséklet szenzorok, páratartalom-mérők, a megvilágítást érzékelni képes eszközök stb., ezek szintén rengeteg forgalmat generálnak majd, ahogy az otthonokban egyre inkább elterjed az automatizálás.

Több projekt is foglalkozik az Világháló megújításával, például meg lehet említeni a nemes egyszerűséggel csak Internet2 névre keresztelt hálózat fejlesztőit. Ennek oka, hogy az Internet létrehozásakor, az 1970-es években még nem hitték, hogy a hálózat egyszer az egész világot le fogja fedni, az emberek zöme hozzá tud majd férni, s nem csak egy-egy eszköz csatlakozik hozzá, hanem digitális közművé válik, „túlnő” önmagán. Ráadásul a kezdetben igencsak zárt Világháló létrehozásakor nem is volt fontos szempont a biztonság, manapság azonban ez elsőszámú tényezővé lépett elő az internetezők körében. Kleinrock elmondása szerint az eredeti Internet kultúrája egy volt a bizalommal: azon kevesek, akik már akkor hozzáfértek, megbíztak egymásban. Ma már sajnos más a helyzet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés