Connect with us

Hirdetés

technokrata

Személyi igazolvány másolási ügy – a mobilcégek reakciói

Kütyük

Személyi igazolvány másolási ügy – a mobilcégek reakciói

Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak a személyi igazolvány mobil operátorok által másolásáról szóló, most megjelent állásfoglalását az értintettek természetesen nem hagyták szó nélkül.

Kérdésünkre a T-Mobile sajtó osztályán elmondták, hogy a vállalatnál ˝csak adatellenőrzésre kérik el a személyigazolványt az ügyfelektől, és nem készítenek fénymásolatot róla˝.

Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója az üggyel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: ˝a Pannon GSM-nél nem feltétele a szerződéskötésnek, sem az ártámogatott készülék vásárlásának az igazolvány másolatának elkészítése, ha az ügyfél nem járul hozzá a másolat készítéséhez, más módon – hosszabb folyamat során – oldjuk meg az adatok pontos rögzítését. Ennek megfelelően igazolvány-másolatot kizárólag akkor készítünk, ha az ügyfél ehhez hozzájárulását adta, de ebben az esetben sem másoljuk le az igazolványban szereplő fényképet az adatvédelmi biztos által vélelmezett módon. Mivel az adatvédelmi biztos által kifogásolt gyakorlatot a Pannon GSM nem folytatja, s adatkezelési szabályai mindenben megfelelnek a hatályban lévő adatvédelmi törvénynek, azokon változtatni nem tartanánk indokoltnak˝.

˝Az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően a Pannon GSM csak addig kezeli az előfizetők személyazonosító okmányainak fénymásolatát, ameddig az Általános Szerződési Feltételekben ismertetett cél eléréséhez az szükséges. Az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően a cél eléréséhez szükséges időtartam elteltét követően a Pannon GSM helyreállíthatatlanul megsemmisíti az okmányok fénymásolatait. A Pannon GSM lehetőséget biztosít továbbá valamennyi előfizetőjének, hogy jelezze, amennyiben az adatkezelési határidő letelte előtt a saját személyi azonosító okmányáról készült fénymásolat soron kívüli megsemmisítését kívánja. Ha bármelyik előfizető ilyen igénnyel fordul a Pannon GSM-hez, akkor cégünk az adott előfizető okmányairól készült fénymásolatot soron kívül megsemmisíti˝ – tette hozzá Somlyai Dóra.

A Vodafone munkatársai így reagáltak az ombudsman észrevételeire: ˝fénymásolatot kizárólag azokban az esetben készítettünk, amikor ügyfelünk ahhoz egy külön nyomtatvány kitöltésével, írásban hozzájárult. A fénymásolat készítése nem volt, és ma sem feltétele a szerződéskötésnek. A fénymásolatokat a hitelbírálati eljárás során használtuk fel. Az okmányok fénymásolását előfizetői közösségünk védelme és üzleti érdekeink indololták, annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges visszaéléseket˝.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés