Connect with us

Hirdetés

technokrata

File-csere: 15 ezren a bíróság előtt

Kütyük

File-csere: 15 ezren a bíróság előtt

Megkezdődött Németország legnagyobb szerzői jogi sértésekkel foglalkozó pere, melyben 15 ezer ember sorsa a tét – büntetésük akár szabadságvesztés is lehet.

Mühlhausen állami ügyésze bűnügyi eljárást kezdeményezett az ellen a 15 ezer német ellen, akiknek most először kell bíróság előtt felelniük tetteikért. A szerzői jogok megsértésével vádolt német állampolgárok mind fizettek azért, hogy illegális tartalmakhoz férhessenek hozzá az Interneten. Az eset egyébként nemcsak Németországban számít az egyik legnagyobb felhasználói tábort érintő jogsértésnek, a világon is kevés hasonló történésről tudunk.

Tavaly a német rendőrség egy 46 éves ügyvédet tartóztatott le. Amint arról mi is írtunk szeptember végén, Thüringiában három testvérre csaptak le a hatóságok, akiket szoftverek, játékok és filmek illegális terjesztésével gyanúsítanak. A három kalóz már több mint egy éve kínált nagysebességű hozzáférést az anyagaikon az Ftpwelt.com weboldalon keresztül – természetesen pénzért. Akkor arról számolt be a német rendőrség, hogy különösen nagy törvénysértő közösségre sikerült rábukkanniuk. A jelentések szerint a kalózok közel 45 ezer felhasználót szolgáltak ki, akik úgy fizettek a warez anyagokért, hogy tudták, amit megvásárolnak, az illegális.

Bernhard S., a fő gyanúsított, a szervezet könyveléséért és a gazdasági ügyek intézéséért volt felelős. A vállalkozás terjeszkedett is: a hálózat felszámolásának pillanatában már számos országban üzemeltettek file-szervereket: Hollandiában, az Amerikai Egyesült Államokban és Oroszországban is. A szolgáltatást igénybevevő internetezők hitelkártyájukról fizettek; mégpedig nem is keveset. Három film letöltése ugyanis 15 euróba került, míg az egyhavi korlátlan hozzáférésért 135 eurót kellett eljuttatni a szoftverkalózok számlájára. A nagyobb összegek azonban sokakat nem tántorítottak el: a rendőrség szerint körülbelül 1 millió eurónyi bevételt érhettek el a kalózok. A pénz java egyébként egy, a Virgin szigeteken bejegyzett offshore vállalaton keresztül áramlott át.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés