Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kereshető bittorrent file-ok – ellehetetlenülnek a jogi támadások?

Kütyük

Kereshető bittorrent file-ok – ellehetetlenülnek a jogi támadások?

A bittorrent állományok kereshetőségével csökkenhet a tracker szerverek jelentősége.

Egy hete írtunk az új Bittorrent kiadásáról, melynek különlegessége, hogy képes úgynevezett trackerless működésre, azaz központi szerverek nélkül is lehet bittorrent file-ok után kutatni vele. Voltaképp most először, hiszen eddig a bittorrentes kliensek nem voltak képesek keresni; ahhoz, hogy le tudjunk tölteni egy-egy ilyen állományt, többnyire egy központi (úgynevezett tracker) szervert kellett Weben felkeresni. Erre a jövőben már nem (feltétlenül) lesz szükség.

Bram Cohen neve talán többeknek is ismerősen cseng, az amerikai fiatalember áll ugyanis a Bittorrent megalkotásának hátterében, hozzá kapcsolható a kifejezetten nagyméretű állományok cserélésére szolgáló alkalmazás kitalálása, létrehozása. Cohen úgy döntött, itt az ideje egy kis pénzt csinálni korszakalkotó találmányából, ezért bejelentette egy olyan termék kiadását, mely voltaképp egy keresőmotor lesz, ami a Webet kutatja át Bittorrent file-ok után (ebből pedig a szolgáltatás keretei között megjelenített hirdetések hoznak majd bevételt a programozó számára).

A keresőeszköz azt az úgynevezett crawling (kúszó, csúszó) technológiát fogja alkalmazni, melyet már korábban levédetett Cohen cége. Ennek révén a letöltést lehetővé tevő file-ok olyan egyszerűséggel lesznek kereshetők, mintha a Google-t használnánk információgyűjtés céljára. Mindez azt jelenti, hogy immár nincs szükség tracker szerverre, azaz egy központi website-ra, ahol megtalálhatók a Bittorrent állományok rendezett listái.

Ez minden bizonnyal be fog „fűteni” a szerzői jogok védelmét képviselő szervezetek számára, akik a Kazaa után a múlt év végén a Bittorrent felé fordultak. Számos nagyobb site-ot be tudtak záratni, ám ha elterjed Cohen újítása, akkor gyakorlatilag csak egyenként lehet majd „megcsípni” az internetezőket, ez pedig hihetetlenül csökkenti a Bittorrent elleni fellépés hatékonyságát.

Nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk szót a Bitoogle nevű kereső eszközről – ez már egy ideje elérhető, s hasonló szolgáltatást nyújt, mint amin Cohen dolgozik. A Bittorrent alkotója természetesen ismerte ezt az alkalmazást, de kijelentette, hogy az ő fejlesztése ennél sokkal jobb hatásfokkal fog működni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés