Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb villámgyors 3,5G tesztek

Kütyük

Újabb villámgyors 3,5G tesztek

Miközben nálunk még 3G sincs, a világ egyre több országában már a 3G utódjával, a 3,5G-vel kísérleteznek.

A Partner Communications Company és a Nortel az elmúlt hetekben Izraelben hajtott végre sikeres HSDPA teszteket. A Nortel Tel Avivban üzemeltetett UMTS hálózatára épített 3,5G rendszer segítségével háromszor akkora adatátviteli sebességet sikerült elérni, mint 3G-vel, ami ugyebár több mint 1 Mbit/s-os sávszélességet jelent.

A két nagyvállalat a demó keretein belül igen csak megizzasztotta a HSDPA technológiát: a tesztekben CD minőségű zenei állományokat, DVD minőségű videóanyagokat és méretes elektronikus levél csatolmányokat küldtek át a hálózaton. A két végpont egyébként természetesen nem mobiltelefon, hanem számítógép volt. Jelen pillanatban még egyetlen HSDPA mobil sincs kereskedelmi forgalomban, viszont a gyártók nemrégiben már bejelentették első 3,5G adatkártyáikat.

A T-Mobile és a Vodafone egyébként azt tervezi, hogy valamikor 2006 elején indítja majd be első HSDPA szolgáltatását, a japán NTT DoCoMo pedig előreláthatólag a jövő esztendő harmadik, vagy negyedik negyedévében helyezi üzembe első 3,5G rendszerét. Mint ismeretes, a HSDPA az UMTS 384 Kbit/s-os maximális sebességével szemben elméletben akár 14 Mbit/s-os sávszélességet is képes biztosítani, igaz eleinte ˝csak˝ 1-2 Mbit/s-ra lehet számítani.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés