Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre szebb és jobb TFT kijelzőket kapnak a mobilok

Kütyük

Egyre szebb és jobb TFT kijelzőket kapnak a mobilok

A folyamatosan csökkenő árak következtében manapság már egyre több mobiltelefonban találunk TFT technológiájú kijelzőt.

Míg az első színes kijelzős mobil készülékek túlnyomó többségében még cSTN LCD-k voltak, addig a mostanság forgalomba kerülő új mobilok közül egyre több modellben már sokkal fejlettebb, TFT alapokon nyugvó kijelzők teljesítenek szolgálatot. Összehasonlításképp, míg a tavalyi esztendőben még csak mintegy 30 százalékos volt a TFT LCD-k mobilpiaci részesedése, addig idén várhatóan már több mint 47 százalékos lesz ez az arány. Ezzel párhuzamosan a cSTN szépen lassan visszavonulóban van: ezen LCD-k piacrésze egy év alatt 33 százalékról 30 százalékra mérséklődik.


Az iSuppli piackutató cég munkatársai az üggyel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy mind a mai napig a kijelző a mobiltelefonok egyik legdrágább alkatrésze. A legolcsóbb telefonokba szerelt monokróm LCD-k a készülékek teljes értékének 6 százalékát teszik ki, a modern színes kijelzős modellek esetében viszont már több mint 30 százalékot tesz ki az LCD értéke. A cSTN LCD-s telefonok értékének jelenleg mintegy 17 százalékát, a TFT paneles modellek értékének pedig átlagosan 20 százalékát teszik ki a kijelzők.

A legjelentősebb mértékben az 1,8 colos képátlóval rendelkező, 128×160 pixeles felbontású TFT LCD-k ára csökken, mely kijelzők az elmúlt tizenkét hónapban 40 százalékkal lettek olcsóbbak. A hasonló adottságú cSTN display-ek ára ugyancsak csökkent, de nem ilyen jelentős mértékben, hanem ˝csak˝ 25 százalékkal.

A szakértők úgy vélekednek, hogy a cSTN technológia a TFT előretörése ellenére sem fog teljesen kihalni a mobilpiacon, és a 2009-ben forgalomba kerülő telefonoknak még mintegy 20 százaléka ilyen kijelzőt tudhat majd magáénak. A TFT mellett az OLED technológia is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mely egyrészt kisebb fogyasztással, másrészt pedig jobb képminőséggel kecsegtet, az eddigiekben viszont elsősorban csak kisebb méretű kiegészítő kijelzők esetében alkalmazták.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés