Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 6000. Közháló-végpont

Kütyük

A 6000. Közháló-végpont

Ünnepélyes keretek között Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter átadta a 6000. Közháló-végpontot a mezőfalvai Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény részére.

Jelentős állomásához érkezett a 2004. februárjában digitális alapkőletétellel elindult Közháló, az utóbbi évek legnagyobb, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-fejlesztési programja. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2005. április 21-én ünnepélyes sajtótájékoztató keretében átadta a 6000. Közháló-végpontot, amely a mezőfalvai Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézményben került kiépítésre. Az ünnepélyes átadáson részt vett Varga László, Mezőfalva polgármestere és a végpontot kiépítő cégek – az Euroweb Internet Szolgáltató Rt., a Hewlett-Packard Magyarország Kft., a INVITEL Távközlési Szolgáltató Rt., az LNX Hálózatintegrációs Rt., valamint a Synergon Informatika Rt. – képviselői is.

A mezőfalvi általános iskola a II. világháború előtt egyházi iskola volt. 1949-ben az államosítás után vette fel a Petőfi Sándor Általános Iskola nevet. Azóta is folyamatosan fejlődik, jelenleg 23 osztályban 497 tanulója van. Az iskolában két csoportban enyhe fokban eltérő értelmű tanulókat is oktatnak, délután pedig két napközis csoport működik.

A Közháló egy az egész országot behálózó informatikai alapközmű, amely néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint a közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá a civil szervezetek számára biztosítja a szélessávú hozzáférést a világhálóhoz. A Közháló hozzáférhetővé teszi az internetes szolgáltatásokat és információkat, csökkenti az állampolgárok és az igazgatási szervek közti távolságot, átláthatóbbá teszi a közigazgatás és államigazgatás működését. A Közháló segítségével az ország csaknem valamennyi településén elérhetővé válnak az eGazdaság és az eKereskedelem csatornái, felgyorsul az információs társadalom megteremtésének folyamata.

A fentiek mellett a Közháló fontos feladata az eMagyarország program keretében létesülő eMagyarország pontok (számítógépes információs pont) megvalósításának támogatása. A program megvalósulása érdekében az IHM pályázatok és egyedi megállapodások révén támogatja azokat a szervezeteket és intézményeket – könyvtárakat, közművelődési intézményeket, teleházakat, önkormányzatokat, egyházi intézményeket, kórházakat, szanatóriumokat, az idősek otthonait, klubjait, alapítványokat – amelyek vállalták meglévő internet-hozzáférési helyeik eMagyarország pontként való üzemeltetését, vagy új közösségi internet-hozzáférést szolgáltató eMagyarország pontok létrehozását. A program – a kistelepülések speciális helyzetére való tekintettel – lehetővé tette az Internet-szolgáltatás összekapcsolását más közellátási feladatokkal.

A 2005 szeptemberéig tartó első szakaszban a Közháló több mint 2500 településre jut el. Ebben a fázisban összesen 7300 szélessávú végpont került, illetve kerül folyamatosan átadásra, melyből 5 ezer oktatási intézményekben, a Közháló alhálójaként működő Sulinet keretében, az IHM és az Oktatási Minisztérium társfinanszírozásában valósul meg. Az IHM által finanszírozott 2300 további végpont településeinek kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy a végpontok lehetőleg a hátrányos helyzetű területeken valósuljanak meg. Ezek a végpontok közintézményekben kiépített szélessávú Internet-kapcsolatot jelentenek majd. A 2007-ig tartó második fázisban az egészségügyi intézmények és önkormányzatok felé szeretnék tovább bővíteni a rendszert.

A Közháló három éve alatt a Kormányzat mintegy 20 milliárd forintot fordít erre a célra, amely évi 7 milliárd forintos kiadást jelent. A Sulinet hálózat költségeinek 60 százalékát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a fennmaradó 40 százalékot pedig az oktatási tárca biztosítja.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés