Connect with us

Hirdetés

technokrata

Melyik ország vezet a szélessávú internetezés terén?

Kütyük

Melyik ország vezet a szélessávú internetezés terén?

Sokan talán nem is gondolnák, de a legtöbb szélessávú Internet-hozzáférés nem Európában és nem is Amerikában található.

Ugyan Dél-Korea és Japán is előkelő helyet foglal el a szélessávú internetezők számát és előfizetéseit tekintve, már csak lakosságának nagysága miatt is a térség lassan domináns piaci hatalmává kinövő Kína vezet e tekintetben. S nemcsak Ázsiában, hanem a Föld minden országát tekintve is a rizs hazája áll az élen a szélessávú Internet-hozzáférések számában. Furcsa ellentmondás, hogy az információáramlás szempontjából Észak-Korea és Kuba után az egyik legszigorúbban fogott nép, a kínai tudhatja magának az elsőséget.

A digitális előfizetői vonalak, azaz a DSL száma egy év alatt megduplázódott az országban, így elérte a 13 milliós számot. Ez David Greggains, egy iparági elemző szerint csodálatra méltó bővülés, de nem szabad elfelejteni, hogy Kína telefonvonalainak alig 6 százalékát jelenti. Az ország tehát hatalmas potenciállal rendelkezik, főleg, hogy a kormányzat az oktatásban is igyekszik propagálni a Világháló használatát. Másik nagy katalizátora a folyamatnak a Kínában igen népszerű online játék, illetve az is döntő fontosságú tényező, hogy az emberek a nagyvárosokban nagy lakótömbökben élnek, ahol olcsó kialakítani a szélessávú Internet-hozzáférési pontokat.

Van egy másik előnye is az újonnan kialakuló telefonos és internetes hálózatoknak: mivel Kína nem örökölt korábbról komoly kommunikációs struktúrát, így rögtön a legújabb szabványokat, technológiákat alkalmazhatják szerte az országban. Ezért alakulhatott ki az, hogy míg az Egyesült Királyságban például tipikusan 512 kbps – 1 Mbps közötti adatátviteli sebességértékeken internetezik a lakosság, addig a távol-keleti országban az akár nyolcszor gyorsabb kapcsolatok sem ritkák. Az igazán sűrűn lakott metropoliszokban azonban negyvenszeres különbség is lehet (Kína javára).

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a DSL Forum, a nemzetközi szélessávú konzorcium jelentése szerint az új DSL elfőzetések száma egy év alatt 30 millióval nőtt (és ennek majdnem a felét a kínai gyarapodás tette ki!). Ez az emelkedés 2004. júniusának végére 78 millió előfizetőt jelentett szerte a világon. Becslések szerint ilyen ütemű bővülés mellett az év végére áttörés várható, azaz az előfizetői létszám túl fogja haladni a 100 milliós határt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés