Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szerzői jogokba ütközik a multimédiás tartalmak keresése

Kütyük

Szerzői jogokba ütközik a multimédiás tartalmak keresése

Már hatmilliárd dokumentum között lehet keresni a Google adatbázis-bővítése révén; az újabb fejlesztések pedig hatékonyabbá tették a motort. Hiányosságok azért még mindig vannak.

A kaliforniai székhelyű Google bejelentette, hogy a tavaly augusztusban mért, durván 4,5 milliárd kereshető dokumentum száma nemrég átlépte a 6 milliárdos határt, ezzel pedig az egyik legteljesebb ilyen szolgáltatást nyújtó céggé téve a vállalatot. Ez a szám magában foglal 4,3 milliárd webdokumentumot, 880 ezer képet (ami a korábbi adatok duplája), 845 millió Usenet üzenetet és néhány könyvvel kapcsolatos adatot.

˝Még átfogóbb keresésre vagyunk képesek [mint korábban]. A Google akkor is segíthet, ha például egy olyan ember után kutat a felhasználó, mint amilyen a szomszédja, de eddig nem kapott eredményt… Most fog.˝ – nyilatkozott magabiztosan Szergej Brin, a cég egyik társalapítója. Brin azt is elárulta – habár részleteket nem közölt -, hogy az elmúlt hetekben öt új fejlesztést is elvégeztek a szolgáltatáson, amely így még hatékonyabb keresést tesz lehetővé. Annyit azért tudni lehet, hogy ezekből kettő a spam illetve az értelmetlen adatok kiszűrését hivatott szolgálni. A cégtulajdonos arra a kérdésre, miszerint mikor lesz multimédiás tartalom keresésére lehetőség, annyit mondott, hogy már gondolkodnak rajta, de a megvalósítás útjában technológiai és szerzői jogi akadályok is állnak. ˝Végtére is, a világ összes információját tudni akarjuk, legyen az bármilyen médium is.˝ – fejezte be mondandóját Brin.

A Yahoo is bekeményít

A bejelentés egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy a Yahoo úgy döntött: megszünteti évekre visszanyúló kapcsolatát a Google-lal. Erre a lépésre azért szánta el magát a vállalat, mert saját keresőmotorját olyan szintűre fejlesztette, hogy az – szerinte – hamarosan képes lesz szembeszállni a Google uralmával. A hét elején csendben útjára bocsátották a Yahoo Slurp névre hallgató robotjukat, mely a Webről származó dokumentumok után kutat annak érdekében, hogy aztán kereshető adatbázisba szervezze a találatokat, melyeket így a Yahoo keresőmotorja felhasználhat. A robot egyben chache-eli is az oldalakat, azaz másolatot készít róluk.

A fentiek ellenére Diana Lee, a Yahoo egyik szóvivője közölte, hogy még mindig használják a Google keresőtechnológiáját. Ennek oka az, hogy a korábban Inktomi Slurp névre hallgató Yahoo Slurp még újdonság – bár Lee azt nem árulta el, hogy eddig mennyi dokumentumot volt képes begyűjteni a robot.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés