Connect with us

technokrata

Panasonic: a piac legkisebb pixelméretű mobiltelefonos képérzékelője

Kütyük

Panasonic: a piac legkisebb pixelméretű mobiltelefonos képérzékelője

A legszélesebb körben Panasonic márkanevű fogyasztói elektronikai és digitális távközlési termékeiről ismert Matsushita Electric Industrial bejelentette, hogy elkészült a képérzékelők legújabb generációját képviselő (nu)MAICOVICON modelljével.

A piac legkisebb méretű képérzékelője kiválóan alkalmas a mobiltelefonos alkalmazásra kiváló képminőségénél, valamint alacsony energiaigényénél fogva. A hagyományos képérzékelőkkel összehasonlítva ez az új termék több előnnyel is rendelkezik. Energiaigénye alacsonyabb, mint a CCD (töltéscsatolású eszköz) képérzékelőké, és jobb minőségű képet produkál, mint a CMOS (komplementer fém-oxid félvezető) modellek. A (nu)MAICOVICON tömeggyártása még ebben a hónapban megkezdődik.

Az ipar legkisebb, 2,8 milliméter felületű képérzékelő egyedülállóan kis pixelméretet tesz lehetővé, ezáltal egy negyecolos képérzékelő 1,3 megapixeles felbontást valósít meg 4,5 milliméter átlójú felületen. Így az ilyen miniatűr érzékelőt alkalmazó hordozható kamerák egyre kisebbek és vékonyabbak lehetnek. A rendkívül kis pixelméretnek köszönhetően a 2 megapixel felbontás már egy 5,6 milliméter átlóméretű felületen megvalósítható. A Panasonic legújabb jelfeldolgozó technológiájával a (nu)MAICOVICON hosszabb elemműködési időt is garantál a mobiltelefonoknak. Egy adott pixelszámhoz viszonyítva az új technológia megközelítően ötödannyi energiát fogyaszt, mint a CCD képérzékelők.

A fényérzékeny felület növelését a fény bejutását akadályozó huzalozás mértékének csökkentésével sikerült elérni. Így a (nu)MAICOVICON érzékenysége megnövekedett, ami a hagyományos képérzékelőkkel összehasonlítva élesebb képet eredményez, és a nagyítást is jobban tűri.

A kis zajú lapkás technológiával kiküszöbölhetővé válik a durva képszerkezet, így még az 5 lux vagy annál alacsonyabb fényértékeknél is (ez a fényerő egy gyertya fényének a fele) élesebb képet kaphatunk.

Az 1,3 megapixeles modellek tömeggyártása még ebben a hónapban elkezdődhet, míg a 2 megapixeles (nu)MAICOVICON modellek gyártása márciusban indul. A jövőben a még nagyobb pixelszámot lehetővé tévő és gyorsabb modellek alkalmassá válnak a különböző AV eszközökben (mint például digitális fényképezőgépek, digitális videokamerák), valamint a biztonságtechnikai termékekben történő alkalmazásra.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin