Connect with us
Hirdetés

technokrata

Kyivstar – az ukrán GSM piac sikertörténete

Kütyük

Kyivstar – az ukrán GSM piac sikertörténete

Hihetetlen lendülettel lett piacvezető a Pannon GSM ukrán ˝húga˝, a Telenor érdekeltségű Kyivstar.

Hét év alatt 5500-szorosára növelte ügyfélbázisát Ukrajna legnagyobb GSM szolgáltatója, a Kyivstar. A Pannon GSM-hez hasonlóan a Telenor távközlési csapatába tartozó vállalat sikere bizonyítja, hogy a mobil technológia fejlődése földrajzi és gazdasági tényezőktől független, határokat nem ismerő folyamat.

Északkeleti szomszédunk viszonylag későn kapcsolódott be a GSM világméretű vérkeringésébe: 1998-ban még alig több mint 12 ezer készülék volt forgalomban az 52 milliós országban. A Kyivstar, amelynek hálózatán 1997. decemberében bonyolították le az első hívást, 506 előfizetőjével ekkor még jelentéktelen szereplője volt a piacnak.

Öt év után nagyot fordult a kocka: 2001 nyarára mindkét versenytársát, a Golden Telecomot és az UMC-t is megelőzte. A Kyivstar még azon a novemberen átlépte a mérföldkőnek számító egymilliós ügyfélszámot, mára pedig 2,8 millió előfizetővel – azaz a GSM piac felével – büszkélkedhet.

A robbanásszerű növekedés hátterében elsősorban az áll, hogy a korai időktől a Telenor érdekeltségi körébe tartozó Kyivstar (a norvég vállalat ˝kötelékébe˝ tartozó összes szolgáltatóhoz, így a Pannon GSM-hez is hasonlóan) tudatosan törekszik arra, hogy elsőként tegyék elérhetővé az új szolgáltatásokat, innovatív technológiákat a piacon, és hogy előfizetőinek mind jobb minőséget biztosítson. Így például náluk vált először ingyenessé a hívások fogadása, működésük első hónapjaiban bevezették az SMS és Hangposta szolgáltatásokat, 2003-ban pedig a világ élmezőnyével lépést tartva a GPRS és az MMS került figyelmük előterébe.

A Kyivstar előfizetői több mint 100 ország 217 szolgáltatójának hálózatán barangolhatnak, köztük 1998 május 12. óta a Pannon GSM-én is, míg hatalmas hazájuk sűrűn lakott régióiban gyakorlatilag mindenütt használhatják mobiltelefonjukat – a lefedett területen mintegy 34 millióan élnek.

A Telenor 1998 márciusában fektetett először Kyivstar részvényekbe, majd 2002-ben a vállalat fő részvényese lett, jelenleg a Kyivstar 61,9 százalékát birtokolja. A Telenor 2002. áprilisa óta a Pannon GSM 100 százalékos tulajdonosa. A közös érdekeltség a szüntelen fejlesztésen túl is hordoz értékeket az előfizetők számára: a Pannon GSM ügyfelei például tavaly egy fél éven át a normál tarifa kevesebb mint feléért fogadhattak hívásokat a Kyivstaron barangolva.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés