Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft chatszobák: spammerek és pedofilok gyűjtőhelye?

Kütyük

Microsoft chatszobák: spammerek és pedofilok gyűjtőhelye?

Redmond számos országban kénytelen bezárni online csevegőszobáit, mivel azok az aberráltak és a kéretlen e-maileket küldők kedvenc helyeivé váltak.

Ma jelentette be a Microsoft, hogy 28 országban kénytelen bezárni MSN chat szobáit. ˝Az az igazság, hogy az ingyenes, moderálatlan csevegés egyáltalán nem mondható biztonságosnak.˝ – közölte Geoff Sutton, a Microsoft európai MSN részlegének vezető menedzsere. Sutton szerint a chat volt egyike azon dolgoknak az Interneten, amik kezdettől fogva egy kicsit a hippi felfogást képviselték – korlátok és tabuk nélküli beszélgetést bárkivel. A menedzser szomorúnak nevezete, hogy egy kisebbség miatt ez most megváltozik.

Hol és miért?

A döntés értelmében október 14-ével Európa, Közel-Kelet, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika jelentős részén leállítják a szolgáltatást, így ekkortól a felhasználók milliói, akik eddig ezt a platformot használták eszmecserére, más lehetőségek után kell, hogy nézzenek. Redmond elmondása értelmében ugyanis ezen területeken volt az ingyenes online csevely minden felügyelettől mentes; ezzel pedig a melegágyává vált a spammereknek, illetve a pornográf tartalmakat terjesztőknek (akik között ˝szép számmal˝ akadt pedofil is).

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban más a helyzet. Ugyan ezen ország lakosai is felügyelet nélkül tárgyalhatják ki gondolataikat, ám ezen emberek sokkal inkább felelősségre vonhatók, mivel a számláik révén indentitásuk nem marad rejtve a szoftveróriás előtt.

A döntés háttere

A lépést az váltotta ki a Microsoftból, hogy korábban számos helyről kapott már kritikát és bírálatot a felügyelet hiánya miatt. A döntést ezért sokan örömmel üdvözölték, egyben hangoztatva azon nézeteiket is, hogy a többi internetes cégnek is követnie kellene Redmond példáját. John Carr, az Egyesült Királyságbeli, a gyermekek védelmére szakosodott NCH egyik tanácsadója elmondta, hogy az elmúlt egy évben tovább nőt a pedofil esetek száma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy a korlátozások nélküli chatezés lehetőségének beszüntetésével sérülnének a szabad szóláshoz való jogok. A Microsoft riválisai, az AOL, a Yahoo és még mások is bejelentették, hogy a redmondi vezetés döntése nem hozza magával saját chat-politikájuk újragondolását.

Redmond egyébként a héten kezdi meg ügyfeleinek értesítését; a fentebb felsorolt régiókban élők számára ezzel ugyan nem vész el az online beszélgetés (microsoft keretek közötti) lehetősége, ám ehhez a szoftvergigász Messengerét lesznek kénytelenek használni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés